Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Kommande generations skattebetalare får stå för kärnkraftsnotan”

  De stora kraftbolagen klarar sig inte utan statliga subventioner. Det menar Tomas Kåberger som arbetar med strategiska energifrågor på Chalmers.

  I en krönika i nya numret av tidningen Miljöaktuellt skriver Tomas Kåberger om regeringens energiuppgörelse från 2009, uppgörelsen som öppnade upp för bygget av ny kärnkraft i Sverige men där samtidigt Centerpartiet fick igenom kravet att inga statliga subventioner ska ges till detta.

  Kåberger, som själv var generaldirektör för Energimyndigheten vid tidpunkten, menar dock att detta aldrig kan gå ihop.

  [N]är regeringen lät utreda om man kunde ta bort subventionen som ger reaktorägarna möjlighet att förstöra egendom och hälsa vid reaktorhaverier utan att ersätta de drabbade, fick man reda på att då skulle reaktorerna omedelbart stängas. För de allianspartier som sätter atomideologi före ekonomisk rationalitet blev det därmed oacceptabelt att dra in den subventionen.

  Men inte nog med det.

  En annan utredning konstaterar att det saknas pengar i den fond som ska betala kärnavfallets hantering, kanske 30 eller 100 tusen miljoner kronor. Strålsäkerhetsmyndigheten föreslog att man skulle flerdubbla reaktorägarnas avgift till fonden. Men det gick inte för sig. Då skulle ju reaktorer bli olönsamma.

  Den generation som en gång byggde kärnkraftverken kommer enligt Kåberger därför skickligt att ”vältra över kostnaderna på sina barnbarn”. Och skulle riksdagen ta bort subventionerna, då skulle vi få en situation där ”kärnkraftverk och kanske hela kraftbolag [slås] ut”, skriver Kåberger.

   

  Hela krönikan kan läsas här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!