Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kommuner bygger bostadshus helt självförsörjande på el

  I Mariestad, Växjö och Skellefteå växer intresset för ”off grid”-hus. Solpaneler och vätgaslager gör dessa hus självförsörjande på el året om.

  Allt fler lockas av att gå ”off grid”, vilket innebär att man blir helt självförsörjande på energi och inte längre har kvar sin anslutning till nätbolagen. Det är möjligt att vara självförsörjande på el på årsbasis om man skaffar sig solceller. Det svåra är att lagra överskottet från sommardagar till vintern, eftersom batterier inte är lämpade för långtidslagring.

  Hur ska man värma huset, koka kaffe, och köra tvättmaskinen på solenergi från husets egna solpaneler även under vintern när solen inte lyser så mycket?  Jo, genom att använda överskottet på solel under sommaren till att producera vätgas som lagrar energin till vintern. Jämfört med att lagra energin i batterier, är fördelen att vätgasen kan lagra mer energi under längre tid.

  Nu växer intresset för att bygga hus som kan lagra solenergi med hjälp av vätgas. Den främsta invändningen mot vätgaslagring är att stora mängder energi går till spillo, när vätgasen ska produceras och sedan göras om till el igen.

  I Mariestad ska en självförsörjande förskola stå klar till år 2021. Det är en del i många kommuners klimatarbete att bygga sådana här självförsörjande hus. I Skellefteå och Vårgårda kommun har man redan byggt det.

  Planer på självförsörjande bostadshus finns även i Lessebo utanför Växjö, och i Järfälla utanför Stockholm.

  – Vi jobbar mycket tillsammans med Vårgårda bostäder till exempel, och vi vet att det är flera på gång. Så jag tror att det kommer bli många fler byggnader med den här typen av lösning, säger Susanné Wallner, utvecklingsstrateg på Mariestads kommun till Sveriges Radio.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.