Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Koncentrationen av växthusgaser fortsätter öka

  Foto: Greenpeace

  Mängden växthusgaser i atmosfären ökar i år igen, enligt den världsmeteorologiska organisationen WMO. Forskarna varnar för att löftena från Parisavtalet nu måste börja verkställas, annars kommer framtida generationer möta allt svårare effekter av klimatförändringar. 

  Enligt WMO:s “Greenhouse Gas Bulletin” var den globala genomsnittliga koncentrationen av koldioxid 407.8 ppm (parts per million) 2018, jämfört med 405.5 ppm 2017. Det innebär att mängden koldioxid i atmosfären idag är hela 47 procent högre än innan den industriella revolutionen. Även koncentrationen av metan har ökat.

  På bara 30 år har den växthusgasernas värmande effekt ökat med 43 procent. Koldioxid stannar i atmosfären i flera århundraden och ännu längre i haven, vilket får förödande effekt på planetens ekosystem.

  ”Det finns inga tecken på att mängden växthusgaser i atmosfären skulle minska, trots alla åtaganden som gjorts utifrån Parisavalet. Vi måste gå från ord till handling och öka ambitionsnivån”, säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas.

  Den absolut största anledningen till den ökade mängden växthusgaser är förbränning av fossila bränslen. Preliminära resultat från Emissions Gap Report, som lanseras imorgon, visar att de globala utsläppen av växthusgaser ökade 2018. Samtidigt fortsätter många länder planera för och investera i fossilenergi. Detta trots att det går helt stick i stäv med löftena i Parisavtalet, vilket Supermiljöbloggen rapporterade om förra veckan.

  De nya rönen kommer precis i tid inför klimattoppmötet i Madrid som startar nästa vecka. Där behöver världens länder ta i med kraft för att presentera tydliga åtgärder och sätta punkt för fossilberoendet.


  SMB bevakar klimatet. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra