Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  ”Konsekvenserna av gruvdrift i området riskerar att drabba tusentals”

  Foto: Euyasik (Minera Yanacocha vid Cajamarca)

  I flera år har ett antal bolag prospekterat för att etablera gruvor i Oviken i Bergs kommun, Jämtland. Under åren har flera lokala röster uttryckt motstånd mot gruvorna och varnar för riskerna det kan medföra för lokalsamhället.

  Det prospekterade området i Bergs kommun är både rikt på Uran och Vanadin. I en intervju med SVT nyheter Jämtland så försäkrade Jack Purdy, VD för det kanadensiska bolaget EU Energy Corporation som vill bryta i Oviken, att inget läckage av uran skulle förekomma.

  – Det kommer inte att hända, säger Purdy.

  Området i Oviken är särskilt attraktivt för det kanadensiska gruvbolaget, då det innehåller världens största kända fyndighet av Vanadin, ett mineral som används för att göra batterier.

  EU Energy Corporation är dock inte det enda företaget som är intresserade av att etablera sig i Oviken. Även det australiensiska företaget Aura Energy vill bryta den åtråvärda mineralen Vanadin i området, specifikt i området Häggån. I maj förra året stod det klart att gruvan kommer vara färdig inom tre till fyra år. Även VD:n för Aura Energy är säker på att gruvan inte kommer innebära några risker för lokalsamhället.

  – Jag kan garantera, det finns ingen risk för Storsjön, det finns inga miljömässiga risker för vi kommer inte gå vidare med projektet innan vi kan göra det ordentligt, säger Peter Reeve som är ordförande i bolaget Aura energy till SVT Nyheter Jämtland.

  En stor risk för lokalsamhället

  Fältbiologernas ordförande Lovisa Roos

  Fältbiologernas ordförande Lovisa Roos är starkt kritisk mot planerna att bryta Vanadin i Oviken. Om gruvorna etableras i området, skulle det innebära katastrofala konsekvenser för den lokala naturen och djurlivet.

  – Konsekvenserna av gruvdrift riskerar att drabba tusentals människor i området. Vi kan inte riskera att offra ett helt län för kortsiktig gruvbrytning, skriver Roos i ett pressmeddelande.

  Hon har också svårt att ta gruvföretagens försäkran om att inget kommer läckage av uran kommer förekomma på allvar. Även om det är förbjudet att bryta Uran i Sverige, så kommer det oundvikligen bli en biprodukt när Vanadin bryts. Fältbiologerna anser därför att det är orimligt att företaget EU Energy Corporation får tillåtelse att bedriva gruvdrift i Oviken.

  ”Alla gruvor släpper ut”

  Det finns flera exempel på att läckage har skett i samband med gruvnäring på andra platser i Sverige. Kända exempel är gruvan vid Hornträsket, där spillet tog kål på allt liv i den närliggande sjön. Även järnbolaget Bolidens gruva i Gällivare, Aitikgruvan, har bevisligen fått allvarliga miljökonsekvenser för närområdet.

  Enligt Svensk geologisk undersökning (SGU)  släpper alla gruvor ifrån sig kemikalier och farliga substanser, vilket är skadligt för närområdet. Det är därför en riskfaktor vid etableringen av alla sorters gruvor över hela Sverige.


  SMB täcker frågan om den svenska gruvnäringenn. Sedan start 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt artete – och vi hoppas du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra