Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Köttindustrin ligger bakom rekordhöga metannivåer

  Ny forskning visar att de globala metanutsläppen aldrig varit så höga som nu. Drivkrafterna bakom är framför allt köttproduktion och fossila industrier, rapporterar CNN.

  Ett forskarteam har funnit att utsläppen av metan nådde rekordnivåer 2017, som är det sista året det finns tillförlitlig data. Metan är en mycket potent växthusgas, som över en hundraårsperiod är 28 gånger mer kraftfullt än koldioxid. Mellan 2000 och 2017 ökade utsläppen med 9 procent, vilket ger samma uppvärmningseffekt som 350 miljoner nya bilar.

  En av de största metanbovarna är, föga förvånande, den industriella köttindustrin.

  Metanutsläpp från boskap och andra idisslare är nästan lika stora som utsläppen från fossilindustrin. Folk skämtar om rapande kor utan att inse hur stor påverkan de faktiskt har, säger Rob Jackson, en av forskarna bakom studien.

  Jordbrukssektorn som helhet – inklusive köttindustrin, risodling och eldning av biomassa – står för ungefär två tredjedelar av de metanutsläpp som orsakas av människor.

  Under tidsperioden har metanutsläppen ökat i nästan hela världen, med Afrika, Mellanöstern och Kina i topp. USA ligger också högt på metanlistan, framför allt på grund av landets ökade användning av fossilgas. Europa är den enda regionen i världen där metanutsläppen sjunkit. Orsaken är effektivare jordbruk och bättre hantering av kemisk tillverkning.

  För att minska metanutsläppen behöver vi genast sluta använda fossila bränslen, menar forskarna. Vi behöver dessutom ställa om till en kost som inte bygger på storskalig animalieindustri.

  Förutom de direkta metanutsläppen från våra industrier är människan dessutom indirekt drivkraft bakom en stor del av de metanläckage som blir allt vanligare när permafrosten tinar. Supermiljöbloggen har tidigare berättat hur forskare för första gången någonsin funnit en aktiv metanläcka på Antarktis havsbotten. När klimatförändringarna förvärras ökar temperaturen i både haven och på land, vilket riskerar att värma upp den metanfyllda marken som då släpper ifrån sig metangas.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.