Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Krav inför COP28: Växla upp arbetet för klimaträttvisa

  Foto: Framtidsjorden

  Nästa vecka inleds nästa FN-klimattoppmöte, COP28, denna gång i Dubai i Förenade Arabemiraten. Mötet avslutar ett år som ser ut att bli det varmaste som uppmätts. 2023 är också ett år när nyheter om klimatrelaterade katastrofer med mycket svåra konsekvenser för mänskligt liv och utveckling haglat. Nu uppmanar 27 organisationer till klimaträttvisa.

  Inför FN-klimatmötet COP28 uppmanar 27 organisationer till handlingskraft kring klimaträttvisa. Organisationerna pekar i en öppen skrivelse på att klimatkrisens konsekvenser blir allt mer uppenbara och ofta är värst för grupper som bidragit minst till problemet.

  Undertecknarna menar att rika aktörer med stora utsläpp av växthusgaser, såsom Sverige och EU, behöver visa starkt ledarskap för klimaträttvisa under FN:s klimatförhandlingar. Samtliga undertecknare är medlemmar i en arbetsgrupp för miljö- och klimaträttvisa inför COP28 inom plattformen CONCORD. CONCORD Sverige är en plattform som samlar 82 organisationer. Medlemmarna vill gemensamt påverka Sveriges och EU:s utvecklingspolitik. Målet är en hållbar och fredlig värld utan fattigdom och orättvisor.

  Fyra krav framförs i skrivelsen inför COP28:

  KRAV 1: MINSKA UTSLÄPPEN DRASTISKT OCH AVVECKLA FOSSILA BRÄNSLEN

  Organisationerna menar att de utsläppsminskningar som länder hittills åtagit sig att genomföra inte räcker för att hålla temperaturökningen under 1,5 grader jämfört med förindustriell nivå, i linje med Parisavtalet. EU har tagit steg framåt men bör skärpa sina utsläppsmål ytterligare. Undertecknarna menar också att Sveriges egen klimatpolitik pekar mot högre snarare än minskade utsläpp kommande år. Sverige och EU behöver gå före i omställningen.

  KRAV 2: SÄKRA KLIMATFINANSIERING TILL ANPASSNING, SKADOR OCH FÖRLUSTER

  Det andra kravet från organisationerna är att införa löftet från världens rika länder att bidra med 100 miljarder amerikanska dollar årligen i klimatfinansiering till utvecklingsländer. Sverige och EU måste både verka för, och bidra till, att befintliga åtaganden följs och att ett mer ambitiöst mål sätts för klimatfinansiering efter 2025.

  KRAV 3: BIDRA TILL MENINGSFULLT DELTAGANDE OCH INKLUDERANDE BESLUTSFATTANDE

  Det behöver skapas utrymme för mer meningsfullt deltagande för bland andra urfolk, kvinnoorganisationer, barn och unga, i klimatbeslut på alla nivåer. Detta för att nå en rättvis och inkluderande omställning. Grupper som drabbas av klimatförändringar måste vara med i beslutsprocesserna.

  Organisationerna betonar även att det är problematiskt att klimattoppmötet hålls i ett land där inskränkningar i civilsamhällets utrymme försvårar deltagande.

  KRAV 4: TACKLA KLIMAT- OCH NATURKRISERNA TILLSAMMANS

  Som fjärde punkt i det öppna brevet pekar organisationerna på att klimatförändringarna driver på artutrotningen, samtidigt som hög biologisk mångfald är en förutsättning för motståndskraftiga ekosystem. Sverige och EU måste därför förespråka lösningar som garanterar fördelar för både klimat och biologisk mångfald, och samtidigt säkerställer mänskliga rättigheter för urfolk och lokalbefolkningar.

  Läs hela skrivelsen här.

  Följande organisationer, alla medlemmar i CONCORD Sveriges arbetsgrupp för Miljö- och klimaträttvisa, står bakom uttalandet:

  Act Svenska kyrkan

  ActionAid Sverige

  Afrikagrupperna

  Amazon Watch Sverige

  Barnfonden

  Fairtrade Sverige

  Framtidsjorden

  IM Individuell männsikohjälp

  Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet, Sverige

  Islamic Relief Sverige

  Jordens Vänner

  Kvinna till Kvinna

  Läkarmissionen

  LSU – Sveriges barn- och ungdomsorganisationer

  Naturskyddsföreningen

  Oxfam Sverige

  Plan International Sverige

  PMU

  Rädda barnen

  Svalorna Indien Bangladesh

  Svenska missionsrådet

  Swedwatch

  The Hunger Project Sverige

  Vi-skogen

  Vänsterns Internationella Forum

  WaterAid Sverige

  We Effect

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!