Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kritisk rapport doldes för Carlgren

  Ett internt PM från miljödepartementet, med explosivt politiskt innehåll, undanhölls från dåvarande miljöminister Andreas Carlgren. Det skriver Riksdag och Departement.

  Om inte villkoren för Sveriges vattenkraft skärps kommer det att ta Sverige 150 år att klara kraven från EU. Det säger ett internt PM framtaget av tjänstemän på miljödepartementet. Ett PM som givetvis miljöministern borde agera efter. Problemet var att han aldrig fick PM:et.

  Slutsatserna som pekas på är bland annat:

  • Dagens lagstiftning om vattenkraften är föråldrad.
  • Kostnaderna för miljöåtgärder vad gäller vattenkraften fördelas inte utifrån den annars rådande principen att den som förstör ska betala, utan belastar i dag i hög grad samhället.
  • Domstolarna tolkar lagarna på ett sätt som försvårar för Sverige att lyckas uppnå EU:s krav enligt vattendirektivet.

  Att rapporten aldrig nådde fram till miljöministern kan förklara att regeringens analys av rådande situation och behovet av åtgärder ser helt annorlunda ut, åtminstone enligt den skrivelse om vandrande fisk i reglerade vattendrag som lämnades över till riksdagen tidigare i höstas.

  I stället för att lyfta de juridiska problem som myndigheter och miljörörelse samstämmigt pekar på, utlovar regeringen 5 miljoner kronor till ökad tillsyn av landets 2 000 kraftverk.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.