Länders nya klimatlöften fortfarande otillräckliga
Endast 75 länder höll deadline och lämnade in sina uppdaterade klimatmål förra året. Tillsammans beräknas målen endast leda till 0,5 procents utsläppsminskning 2030 – långt ifrån de 45 procent forskarvärlden menar är nödvändigt.
Enligt Parisavtalet måste världens länder uppdatera sin klimatmål vart femte året. Inför toppmötet COP26 i Glasgow senare i år har FN nu sammanställt en rapport om hur uppdateringarna, kallade NDC:s, ser ut.
Resultaten är nedslående, rapporterar Climate Change News. De sammanlagda utsläppsminskningarna från de 75 länder som lämnat in nya åtaganden – däribland alla EU-länder – väntas bara bli en halv procent under det kommande decenniet.
Höga förväntningar på eftersläpande länder
113 länder, däribland de stora utsläppsjättarna USA, Kina och Indien har ännu inte lämnat in sina planer. FN:s klimatchef Patricia Espinosa uppmanar alla länder, inklusive de som redan har satt nya NDC:s, att steppa upp och presentera ”mycket radikalare” planer.
I höstas hintade Kina om skärpta klimatmål, men det är ännu högst oklart hur mycket substans löftet har. Även Indien är en oklar spelare, då landet trots internationella påtryckningar ännu inte sagt något om vad de kommer presentera till COP26.
Även USA:s vägval kommer spela mycket stor roll i utgången av förhandlingarna i höst. President Biden har med sitt återinträde i Parisavtalet potential att välja en betydligt mer ambitiös klimatväg än vad landet haft de senaste åren.
Klimatmålen som missar målet
Bland de länder som lämnat in nya mål har flera stora utsläppare inte förbättrat sina ambitioner över huvud taget, trots att det är själva syftet med Parisavtalets kontinuerliga uppdateringar. I både Mexiko och Brasilien har klimatarbetet snarare gått bakåt sedan 2015.
Australien, Ryssland, Sydkorea, Schweiz, Vietnam, Japan och Nya Zealand tillhör också de länder vars nya mål inte imponerat, men de två sistnämnda har åtminstone lovat att uppdatera sina NDC:s en gång till innan Glasgow-mötet.
Ett stort problem med de flesta länders klimatmål är att de är satta långt fram i tiden utan tuffa delmål. Enligt FN:s klimatpanel IPCC behöver de globala utsläppen minska med 45 procent redan till 2030 för att vi ska ha den minsta chans att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.
Nu krävs extraordinära åtgärder för att världens länder ska skärpa sina åtaganden rejält inför klimattoppmötet.
Tycker du precis som vi att det här är helt åt skogen illa? Engagera dig! Du kan till exempel bli aktiv i en miljöorganisation, gå med i ett politiskt parti, skriva under namninsamlingar och fortsätta stötta Supermiljöbloggen. Nu är det allvar.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till