Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Debatt Nyheter

  Ledare: Sparris ska inte åka flygplan

  Svenska konsumenter har vant sig vid att kunna köpa vilken mat som helst, när som helst på året och det till vilken miljöpåverkan som helst. Men skulle vår livskvalitet försämras om vinterns flygtransporter av färsk sparris skulle upphöra? 

  Färska bär och baljväxter samt exotisk frukt. Det är de matvarukategorier som oftast levereras till Sverige med flyg, en transportmetod som släpper ut ungefär 50 gånger så mycket växthusgaser som frakt med lastskepp.

  Förutom att det ur miljösynpunkt är helt förkastligt så sker flygtransporterna i hög utsträckning också i onödan. Bär och exotiska frukter är lyxprodukter som kombinerar ett lågt energiinnehåll med ett högt pris, låg försäljningsfrekvens och ofta förhållandevis kort hållbarhet.

  Därför är det dessa varor som i högst utsträckning kastas av butikerna. Så mycket som mellan 20 och 50 procent av dessa produkter blir till svinn i affärerna. Det går att jämföra med de 4,3 procent som är medeltalet för hur stor andel av all frukt och grönt som kastas av matbutikerna, enligt en svensk studie från 2012.

  Bristande transparens och handelskraft

  På sina hemsidor redogör Hemköp och Willy:s, båda ägda av Axfood, för vilka varor som flygtransporteras till Sverige. Det är de i dagsläget ganska ensamma om. 

  ICA-gruppen redovisar inte på ett liknande sätt vilka produkter i deras sortiment som transporterats med flyg. Kanske hänger detta ihop med att företagskoncernens inte riktigt vill ta ansvar för utsläppen.

  ICA-gruppens ambition om klimatneutralitet inbegriper idag nämligen bara utsläpp orsakade “i butik, apotek, lager och kontor”.

  Inte heller Coop ger någon information om flygtransporter på sin hemsida.

  Har det flugits klart än?

  Den flygimporterade maten är en försvinnande liten andel av det som säljs i svenska mataffärer. Just för att landets matförsörjning beror så lite på flygtransporter illustrerar frågan hur långsamt klimatomställningen går – och hur motvilliga företagen ofta är att förändra ohållbar praxis.

  Det som så väl konsumenter, politiker och livsmedelskedjor nu borde fråga sig är: var drar vi gränsen i sanden? Hur illa ska klimatkrisen behöva bli för att vi ska börja avsäga oss ens de mest onödiga inslagen i vår konsumtion?

  Den flygtransporterade lyxen har ett bäst före-datum, och det datumet är passerat. Det är hög tid att vi börjar fasa ut produkter – som till exempel färska fikon – som fyller minimal samhällelig funktion till kostnaden av en förhållandevis stor klimatpåverkan. 

  Om matkedjorna ska ta sitt hållbarhetsarbete på allvar måste de börja anpassa sitt utbud efter planeten – istället för att anta att planeten kommer anpassa sig efter det nyligt uppfunna ”behovet” av att äta sparris i december.

  Hedvig Goldhahn, skribent för Supermiljöbloggen

  Faktarutan

  Lista: Dessa varor flygs till Sverige

  Enligt listorna publicerade av Hemköp och Willy:s är det främst dessa produkter man ska undvika om man inte vill stötta flygtransporterna inom livsmedelsbranschen:

  BJÖRNBÄR: Utomeuropeiska björnbär flygs in mellan november och mars.

  CITRONGRÄS:  Citrongräs flygs alltid in.

  FIKON: Turkiska fikon körs under augusti och september med lastbil till Sverige. Under resterande delen av året flygtransporteras färska fikon från andra länder.

  GRÖN SPARRIS:  Från juli till mars transporteras den färska gröna sparrisen i regel från Sydamerika med flyg.

  GURKMEJA:  I regel är färsk gurkmeja alltid flygtransporterad.

  HARICOVERTS: Färska haricoverts flygs in från Afrika eller Sydamerika. 

  PAPAYA: I regel flygtransporterad.

  SOCKERÄRTOR, BRYTBÖNOR, SUGARSNAPS: Under sommaren transporteras färska ärtor och bönor med marktransporter inom Europa. Under resterande delen av året förs de från Afrika eller Sydamerika med flyg. 

  STJÄRNFRUKT: Stjärnfrukt flygs in till Sverige året om.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!