Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Lisa Wanneby, Urbergsgruppen: Gruvsveriges gruvregerings gruvpolitik

  Den 22 augusti 2013 kommer för alltid att förknippas med den svenska regeringens totala svek mot den samiska befolkningens rättigheter och ett förräderi mot alla de som vill se en stark lagstiftning för fast mark och rent vatten. Näringsdepartementet anser att riksintresset för mineralutvinning väger tyngre än riksintresset rennäring och i och med detta den samiska befolkningens rätt till sin kultur. Det är den storskaliga gruvexploateringen i Rönnbäck utanför Tärnaby som befinner sig på samernas åretruntmarker som nu fått sitt godkännande. Gruvbolaget i Rönnbäck är dessutom konkursmässigt, under ekobrottsutredning samt har handelstoppats på börsen.

  Samtidigt pågår en fysisk kamp i Gállok/Kallak mot provsprängningar, där demonstranter ropar ”skam, skam, skam” när de blir bortsläpade av polisen. En polis där insatschefen föraktfullt säger ”jag kan tillräckligt om samer” och sedan tillåter att civila medborgare får gå in på avspärrat område och bland annat trakassera demonstranter. De renskötande samerna fick inte tillträde till området. Den nya planerade gruvan i Mertainen är överklagad. Här kan, precis som i Ojnareskogen på norra Gotland, natura 2000-område skadas. I Mertainen planeras upplag på mycket skyddsvärd skog och de kompensationer som LKAB måste göra är inte klara. Det skulle inte förvåna mig om vi snart ser kraftfulla protester även här.

  På näringsminister Annie Lööfs FB-sida strömmar gruvkritiken in och hennes moderator plockar effektivt bort de allra kritiska rösterna, trots att de är både sakliga och korrekta i sin framtoning. Det är inte rimligt att vi i vårt land exploaterar vår mark så att vi riskerar kommande generationer rätt till mark och vatten. Vi kan inte längre bara se de kortsiktiga ohållbara arbetstillfällena som skapas med gruvdriften utan ha längre tidsperspektiv och sluta kretsloppen. Vi som lever nu har ett ansvar för kommande generationers välfärd; att lägga gruvor inom vattentäktsområden, renskötselområden, i närheten av natura 2000, naturvårdsområden m.m. vittnar om regeringens desperata kortsiktiga ekonomiska strategi, där sociala och ekologiska frågor viftas bort under mattan eller ut över Riddarfjärden. Dessutom är Sveriges mineralersättningar så pinsamt låga att gruvbolagen skrattar hela vägen till banken.

  Mineralstrategin är ingenting annat än en önskelista för gruvbranchen, det är bara att gratulera dem för framgångsrik lobbyism bland våra riksdagspartier och regering. Gruvsveriges gruvregerings gruvpolitik måste ändras. Frågan är vilken regeringssammansättning som på allvar kommer att stärka miljöbalken, våga undanta mark ifrån exploatering och ge det ideella lokalsamhället möjlighet att delta på lika villkor gentemot gruvföretagen.

  Vi kommer göra gruvfrågan till en valfråga 2014.
  För fast mark och rent vatten!

  Lisa Wanneby
  Urbergsgruppen

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.