Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Luciatåg protesterade mot Nobelstiftelsens oljepengar

  Luciatåg utanför konserthuset
  Foto: Divest Nobel

  Nobelstiftelsen lovade nyligen att divestera ur kärnvapenbolag, i samband med att antikärnvapenkampanjen ICAN fick Fredspriset. Däremot har de fortfarande investeringar i kol, olja och gas. På Nobeldagen demonstrerade Fossil Free genom att gå luciatåg och sjunga omgjorda julsånger på temat divestering.
  Luciatåget startade på Sergels torg och fortsatte med att sjunga utanför både Nobelprisceremonin och Nobelfesten. Och det var många som kom och lyssnade och även ville sjunga med, berättar Christian Tengblad, kontaktperson för Fossil Frees kampanjgrupp Divest Nobel.

  I Nobelstiftelsens portfölj finns företag som tyska RWE med sina kolgruvor, BP som storsatsar på fossilgas och folkrättsbrottsmisstänka Lundin Petroleum, fullt sysselsatta med oljeborrningar i Nordsjön. Att investera i dessa är att acceptera en destruktiv verksamhet som undergräver alla klimatmål, skriver Divest Nobel på sin hemsida.
  Nobelstiftelsen har världens chans att driva på utvecklingen mot en hållbar framtid. Nobelstiftelsen är en viktig aktör för klimatet, inte på grund av summorna man investerar, utan för att människor världen över respekterar stiftelsen och Nobelprisen.

  Nobelstiftelsens kommunikationschef Annika Pontikis berättar för Aktuell Hållbarhet att de redan förra året inledde samtal med Divest Nobel, och att de håller på att se över sina regelverk. Hon säger dock att de hellre för en dialog med sina fondförvaltare, som i sin tur kan påverka bolag i en mer hållbar riktning, än divesterar.
  Diskussioner som kan putta bolag mot mer hållbara affärsmodeller är såklart positivt. Det kan dock vara svårt för investerare att påverka bolag till att bli mer hållbara. Svenska banker är åtminstone inte så bra på det, enligt Fair Finance Guides senaste granskning. Dessutom är kol- och oljeutvinning per definition ohållbart.

  Här kan du skriva under namninsamlingen för att stödja Divest Nobel-kampanjen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.