Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Luftföroreningar ligger bakom fler än 400 000 dödsfall

  Foto: Pexels

  Enligt en rapport av Europeiska miljöbyrån är luftföroreningar den största hälsorisken i Europa. Luftföroreningar kan kopplas till diabetes, lungsjukdomar, och cancer. Det finns till och med bevis för att dödsfall bland covid-19 patienter varit kopplade till luftföroreningar.

  SMB har tidigare rapporterat om hälsoproblem kopplade till luftföroreningar, bland annat ökad risk för foster, indikationer på ökad dödlighet bland covid-19 patienter, och 7 miljoner dödsfall per år i världen relaterade till luftföroreningar.

  Nu konstateras återigen hälsoriskerna med luftföroreningar i en rapport av Europiska miljöbyrån (EEA) där luftföroreningar beskrivs som den största hälsorisken i Europa. Enligt rapporten orsakar luftföroreningar fler än 400 000 dödsfall per år i Europa. Vidare står det att luftföroreningar kan kopplas till flera sjukdomar såsom diabetes, lungsjukdomar och cancer. Även kopplingen till dödlighet bland covid-19 patienter nämns.

  Att förbättra de europeiska invånarnas hälsa och välbefinnande är viktigare än någonsin, nu när uppmärksamheten riktas mot att hantera covid-19-pandemin. Pandemin är ett tydligt exempel på de komplicerade sambanden mellan miljön, våra sociala system och vår hälsa, skriver Europeiska miljöbyrån på sin hemsida som kommentar till rapporten.

  Utöver luftföroreningar tas även andra allvarliga hälsorisker upp i rapporten, till exempel buller och värmeböljor. Enligt rapporten bidrar undermåliga miljöförhållanden till 13 procent av dödsfallen i EU.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.