Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Vanliga produkter kan innehålla mängder av olika PFAS-ämnen. Det framgår av en ny rapport från NILU (Norwegian Institute for Air Research) och Örebro universitet på uppdrag av Kemikalieinspektionen.

  SMB har har tidigare rapporterat om PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) som består av tusentals kemikalier med breda användningsområden. PFAS-ämnen återfinns i exempelvis brandsläckningsskum, kosmetika, hudvårdsprodukter, textilier och stekpannor.

  Eftersom PFAS-ämnen är mycket långlivade och praktiskt taget onedbrytbara finns de numera överallt, såväl i naturen som i vårt dricksvatten och i oss människor. Fortfarande är det oklart vilka konsekvenserna av PFAS i mänsklig vävnad kan vara, men studier indikerar en påverkan på immunsystemet och somliga PFAS-ämnen misstänks dessutom vara cancerframkallande samt fertilitetsstörande.

  Trots problematiken kring många PFAS-ämnen återfinns de fortfarande i produkter, vilket nu återigen syns i den nya rapporten från NILU och Örebro universitet. Kemikalieinspektionen hoppas att rapporten ska bidra till att PFAS-ämnen ska kunna förbjudas. 

  Rapporten bekräftar vår bild av att PFAS förekommer brett och i stora mängder i både vanliga konsumentvaror och kemiska produkter. Den är en viktig pusselbit i vårt arbete för att få EU att förbjuda samtliga PFAS-ämnen, säger Jenny Ivarsson som är strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

  Kemikalieinspektionen arbetar nu tillsammans med fyra andra kemikaliemyndigheter i EU för att ta fram ett brett begränsningsförslag som syftar till att samtliga omkring 5 000 PFAS-ämnen förbjuds. Emellertid, även om förslaget går igenom träder förbudet inte i kraft förrän 2025.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.