Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Mänskligt skapat material väger mer än hela planetens biomassa

  Det råder ingen tvekan om att människan formar och omformar jordklotets betingelser i en rasande takt. Nu visar en ny studie att mänskligt skapat material – som cement, betong och asfalt – för första gången i världshistorien väger mer än hela planetens biomassa.

  Forskargruppen bakom studien, som publicerats i Nature, har myntat begreppet antropocentrisk massa. Med det menas helt enkelt allt material som skapats av människor. Denna massa utgör ofta grundstommen i vår infrastruktur – det är asfalten på vägarna, cementen i hus och stålet i industrierna, för att nämna några exempel. Plast, glas och betong ingår också i massan.

  Nu har forskarna jämfört den antropocentriska massan med biomassan, vilket innefattar allt levande på planeten: träd, växter, bakterier, svampar, djur och människor.

  Forskarna fann att 2020 blev en vändpunkt i historien. För första gången någonsin gick det mänskligt skapade materialet om det levande materialet. Det mänskliga avtrycket är gigantiskt: för varje person på planeten produceras det varje vecka lika mycket antropocentrisk massa som personens kroppsvikt.

  Studien konstaterar till exempel att massan av all betong, cement och asfalt i New York är jämförbar med vikten av hela världens fisk.

  Och det ser inte ut att sluta där. Historiskt sett har den antropocentriska massan fördubblats ungefär vart tjugonde år. Forskarna menar att den här insikten är nödvändig för att förstå vilken påverkan människan har på naturen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.