(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Matavfall den tredje största klimatboven

Foto: Foerster

Runt 100 miljoner ton mat går till spillo varje år inom EU, siffror som bara väntas stiga. Nu lanseras ett EU-projekt som syftar till att bromsa den stegrande utvecklingen. 

Matavfallet är idag den tredje största utsläpparen av klimatgaser. EU:s nya stora satsning “Resource efficient food and drink for the entire supply chain“, eller Refresh, samlar företag, konsumentorganisationer, universitet och forskningsinstitut för att ta ett helhetsgrepp på problemet med det stora matsvinnet.

Sammanlagt ingår tolv europeiska länder och Kina i projektet med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och IVL Svenska Miljöinstitut som svenska partners.

– SP leder den del av arbetet som handlar om att beräkna miljöpåverkan och livscykelkostnaderna för olika åtgärder att minska matsvinn och ta tillvara på de restströmmar som ändå uppkommer, berättar Karin Östergren, forskare på enheten Food & Bioscience på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i pressmeddelande från institutet.

Beräkningar visar att matavfallet om fem år kan ha ökat till hela 120 miljoner ton per år om inget görs.

– Att minska matavfallet är en av de viktigaste åtgärderna för att minska klimatpåverkan från livsmedelssystemet, säger Karin Östergren.

Här i Sverige kan vi hitta flera exempel på satsningar som syftar till att tillvarata matavfallet. Stockholm Vatten vill, som Supermiljöbloggen rapporterade om i juni, satsa på att bygga Sveriges största sorteringsanläggning för matavfall för att kunna uppnå målen med att sortera 50 procent till 2018 och 70 procent till 2020.

Annat positivt exempel återfinns i Uppsala där det redan finns ett utvecklat system där komposten sorteras separat redan i hushållen för att sen förvandlas till bland annat biogas som driver stadens bussar, fjärrvärme och biogödsel.

Imorgon kan ni läsa ytterligare om matsvinnet i inlägget “Roliga grönsaker börjar säljas i matbutiken”.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.