Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Maten vi äter – Fisk och skaldjur (del 2)

  Det har varit mycket diskussioner kring matens miljöpåverkan i media den senaste tiden. Djuruppfödningen står för nästan en femtedel av världens totala klimatutsläpp och det är många aspekter att ta hänsyn till i mataffären för den som vill tänka etiskt. Men hur mycket fågel, fisk och mittemellan påverkar kan vara svårt att veta. 

  SMB reder ut frågetecknen med fyra delar som publiceras klockan 15.00 måndag till torsdag. Delarna behandlar kött, fisk, vegetariska alternativ och en avslutande sammanfattning.

  Del 2 – Fisk och skaldjur

  Foto: Walter Baxter

  Den klimatsmarta fisken
  Enligt Naturvårdsverket ligger ett kilo fisk på samma utsläppsnivåer som mellan kyckling och gris (2 kg respektive 5 kg växthusgaser per kilo kött). Skillnaden på fisk och fisk är alltså stor, och hållbarhetsmärkt fisk är i regel alltid bättre. Enligt en undersökning gjord av KRAV släppte KRAV-certifierad torsk ut 1,5 kg växthusgaser per kilo torskblock, medan samma mängd konventionellt fiskad torsk släppte ut mellan 3,3 kg och 4,3 kg växthusgaser.

  De största orsakerna till utsläppen är bränslet till fiskebåtarna och fiskemetoden. Fiskar från hållbara bestånd är mest klimatsmart då det tar längre tid, och förbrukas mer bränsle, att fånga fisk från mindre bestånd. Metoder som bottentrålning bör definitivt undvikas då det både drar mer bränsle och förstör havsbotten. Du blir garanterad hållbara fiskemetoder om du köper miljömärkt fisk.

  Fiskar som enligt Naturskyddsföreningen är grönlistade (hållbara att äta) är bland annat abborre, gös, gädda och blåmusslor. Musslor renar haven och behöver inte fodras av människan vilket gör dem till ett klimatsmart alternativ. Bland de gulmarkerade som vi bör vara försiktiga med kan vi bland annat hitta tonfisk, röding och sik, och bland de rödmarkerade hittas självklart haj, tigerräka/scampi och ål. WWF har en fiskguide i kortare format och Tasteline har sammanställt vad du bör tänka på och även vilken säsong du bör köpa vilken fisk.

  Viss problematik med odlad fisk
  Mängden odlad fisk sägs i år komma att överstiga mängden fångad fisk. Men odlad fisk kräver försiktighet då fodret till fiskarna inte alltid är hållbart och odlingarna kan bidra till övergödning. Ett växande problem är också att sjukdomsutbrott inom odlingarna har lett till överanvändning av antibiotika och bekämpningsmedel.

  Hållbarhetsmärkningar
  Det finns flera hållbarhetsmärkningar att hålla utkik efter varav MSC (Marine Stewardship Council) precis blivit utnämnd som den bästa av WWF, men även KRAV och ASC går att titta efter.


  MSC har tre principer de jobbar efter:

  Princip 1: Fiskbeståndets tillstånd
  Fisket måste ligga på en nivå som är hållbar för fiskbeståndet. Certifierade fisken måste drivas så att fiske kan pågå i all evighet och så att resurserna inte överexploateras.

  Princip 2: Fiskets inverkan på den marina miljön
  Fisket ska bedrivas så att man bibehåller strukturen, produktiviteten, funktionen och mångfalden på de ekosystem som fisket grundar sig på.

  Princip 3: Fiskets skötsel
  Fisket måste uppfylla alla lokala, nationella och internationella lagar och använda ett förvaltningssystem som kan anpassas till förändrade förutsättningar och upprätthålla hållbarhet.

  Gifter i fisk

  Livsmedelsverket rekommenderar att äta fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan. Samtidigt håller många delar av våra hav på att bli utfiskade. Fisk är bra då de innehåller Omega 3, jod, selen och D-vitamin, vilket även går att hitta i vegetariska produkter. Enligt livsmedelsverket borde vi äta mer fisk än vad vi gör idag, uppemot 300 gram i veckan, men hur vi skulle kunna göra det hållbart är svårare att svara på.

  Fisk, speciellt fet fisk, kan innehålla gifter så som PCB:er, dioxiner och kvicksilver. Livsmedelsverket rekommenderar att du varierar fisken du äter för att undvika höga doser av gifterna, men råder även att utsatta grupper som barn och kvinnor i barnafödande ålder är extra försiktiga.

  Kort sammanfattning

  • Ett kilo fisk motsvarar ca 2-5 kg utsläpp av växthusgaser.
  • Var försiktig med odlad fisk.
  • Miljömärkt fisk är klimatmässigt bäst.
  • MSC är utnämnd som den bästa märkningen.
  • Variera vilka fiskar du äter för att undvika höga doser av gifter (rör speciellt barn och kvinnor i barnafödande ålder).

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra