Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Medelhavsländer sluter klimatavtal efter katastrofbränderna

  Foto: jlujuro från Pixabay

  Åtta EU-länder i Medelhavsområdet signerar nu ett samarbetsavtal för att förbättra beredskap, anpassning och klimatåtgärder efter en katastrofal sommar med bränder och torka. ”Jag vill enbart tala om klimatkris idag”, säger nu Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis i en intervju.

  Stora och ytterst svårsläckta bränder från Turkiet i öster till Spanien i väster, ackompanjerade av ett historiskt högsta enskilt värmerekord i världsdelen (48,8 grader på Sicilien) och utdragna värmeböljor, har fått Grekland, Cypern, Malta, Italien, Frankrike, Spanien, Slovenien och Kroatien att göra överenskommelsen som signerades häromdagen i Aten av ländernas högsta ledare. Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen deltog.

  Avtalet omfattar samarbeten kring själva grundproblemet, det vill säga bristande klimatpolitik, men inte minst även dess följder och effekter på biologisk mångfald, havsmiljö, skogsförvaltning och civilt skydd, och syftar till att öka både förberedelserna mot och anpassningen till ett starkt försämrat klimat.

  FN:s klimatpanel visar i sin uppmärksammade rapport i augusti att Medelhavsområdet är en av världens svårt utsatta regioner när det gäller frekvensen och graden av värmeböljor, vilket Supermiljöbloggen tidigare berättat om.

  Fram till idag har vi varit som småbarn när det gäller vårt ansvar att skapa motståndskraft mot klimatförändringarna genom att samarbete, säger Eleni Myrivili, Atens särskilda ansvariga för värmeböljor, till tidningen the Guardian.

  Även Turkiet fick alltså kännas vid mycket svåra bränder i sommar och tvingades till brådstörtade evakueringar av både befolkning och turister. Landet var dock inte med vid träffen i Aten. Däremot gav landets president Recep Tayyip Erdogan i veckan ett viktigt besked i klimatfrågan: Turkiet kommer nu sannolikt att för sin del ratificiera Paris-avtalet från 2015, meddelade han i sitt tal i FN:s generalförsamling i veckan, berättar SVT.

  Förslaget kommer upp i Turkiets parlament i oktober och kan i bästa fall vara klubbat och klart när det globala toppmötet om klimatet inleds i Glasgow i november.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra