Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Meteorologiska världsorganisationen: orkanen Harvey har sannolikt förvärrats av klimatförändringarna

  Foto: R. Crap Mariner

  Kraftiga översvämningar i både Texas och Asien och antalet kraftiga orkaner och extremregn i samband med monsuner förväntas öka. Men allt är inte negativt. Antalet människor som dör i naturkatastrofer har minskar kraftigt. 
  Orkanen Harvey har nu dragit förbi Houston. Minst 47 personer har dött och 72 000 människor har behövt räddats.  Stora skador på ekonomin och infrastrukturen har uppstått. Dessutom har översvämningarna frigjort stora mängder gifter. Runt Houston finns 13 platser för slutförvar av koncentrerat petrokemiskt giftavfall. Gifterna kan blandas med grundvattnet och spridas över stora områden, rapporterar Sveriges Radio.
  Diskussioner om kopplingen mellan klimatförändringarna och Harvey pågår. I fredags kom FN-organet Meteorologiska världsorganisation (WMO) med ett uttalande.
  Klimatförändringarna har sannolikt gjort det kraftiga regnovädret i samband med Harvey ännu mer intensivt, skriver WMO. Att klimatförändringarna påverkat beror på att atmosfären kan hålla mer vattenånga när det blir varmare (cirka 7 procent mer vattenånga för varje grad temperaturen ökar) och mer vattenånga leder i sin tur till mer regn i samband med orkaner.
  Förutom att klimatförändringarna sannolikt har gjort regnovädret värre så förvärrar den pågående havshöjningen stormfloden vid orkaner som Harvey,
  WMO skriver dock, i ett stycke där de hänvisar till tidigare forskning, att det inte går att säga nederbörden i samband med orkaner i regionen generellt har varit utanför den naturliga variationen. Bedömningen att mänskligt orsakad uppvärmning påverkat regnovädret i samband med Harvey baseras i sin tur på bedömningar om människans påverkan på mängden vattenånga, datamodeller och kunskap om nederbörd i samband med orkaner.
  Det finns inte heller tydliga bevis för att den här typen av långsamma orkaner över land i Houston-området skulle blivit mer eller mindre sannolika på grund av klimatförändringarna.
  I framtiden är det dock sannolikt att antalet riktigt kraftiga orkaner, som klassas som kategori 4, ökar.
  Monsunen och översvämningarna i Asien
  Upp till tusen personer har dött i i Indien på grund av översvämningar i samband med monsunen, och några hundra i Bangladesh och Nepal tillsammans. Mer än 20 miljoner människor har påverkets. Det är svårt att säga om klimatförändringarna har påverkat just dessa översvämningar. Men en ökning av extrema regnfall i samband med den indiska monsunen har redan observerats, enligt FN:s klimatpanel. Det mycket sannolikt att det blir en framtida ökning av extremregn i samband med monsunen i södra Asien, vilket beror på ökad fuktighet från hav till land.
  Utvecklingen i världen
  Antalet naturkatastrofer ökar kraftigt. Sedan början på 80-talet har antalet naturkatastrofer tredubblats enligt försäkringsbolaget Munich Re. Men trots det har antalet döda i naturkatastrofer minskat kraftigt. I början av 1900-talet dog cirka en halv miljon människor per år i naturkatastrofer, i början av 80-talet dog nästan 100 000 per år och nu är det under 50 000, enligt en sammanställning från tidningen The Economist.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.