Mikrober i havsdjupen snabba på att käka upp mer metan
När metan frigjordes i ökad mängd på en mätplats i nordligaste Atlanten visade det sig att mikrober vid havsbotten snabbt kunde neutralisera den klimatskadliga gasen. Det visar en ny studie som ändrar tidigare uppfattningar om att processen går för långsamt i kalla vatten för att kunna ha någon betydelse.
Forskningen utfördes av universitetet i Tromsö under en expedition 2016 i farvatten utanför Svalbard på 380 meters djup och skedde med hjälp av undervattensfarkoster som samlade in sedimentprover från bottnen. I de här sedimenten finns inlagrat stora mängder metan i form av så kallad gashydrat. Dessa sediment tros vara den största kolreserven som finns på hela jordklotet, skriver nättidningen forskning.se som rapporterar om studien.
Utsläpp av metan från havsbotten i dessa arktiska områden är ett välkänt fenomen. Men hur mikroberna i havsvattnet interagerar med metanet har inte varit väl undersökt. Studien slår fast att när metanläckaget från bottnarna ökade, svarade mikroberna med att ”äta” mer metan som neutraliserade utsläppet.
Resultatet visar att gensvaret från de metankrävande mikroorganismerna i stor utsträckning är synkroniserad med det ökade metanutsläppet på denna plats, säger Scott Klasek, artikelns huvudförfattare.
Att metanutsläppen ökade just här bedömdes inte ha någon koppling till den globala uppvärmningen av atmosfär och världshav på grund av människans utsläpp av växthusgaser. Men det finns ändå en koppling till klimatförändringarna eftersom varmare arktiska vatten befaras leda till att inlagrat metan i havsbottnarna läcker ut i stora mängder.
Metanet är i det korta perspektivet en skadligare klimatgas än koldioxid, då den är cirka 25 gånger starkare. Dock är omloppstiden mycket kortare, cirka tolv år mot koldioxidens flera hundra år eller kanske ännu mer. Mikrobernas insats är mycket viktig eftersom metan som inte ”konsumeras” antingen försurar havsvattnet eller bidrar till uppvärmningen om det kommer upp till ytan.
Studien finns att läsa i sin helhet här.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till