Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Mikroplasterna ökar: ”Som att äta ett kreditkort i veckan”

  Plastpellets Foto: Paul Nettles cc by 2.0

  Vi äter, dricker och andas in mikroplaster motsvarande mängden plast i ett kreditkort varje vecka, enligt en ny undersökning. 

  Under en vecka får den genomsnittliga världsmedborgaren i sig 2000 mikroplastpartiklar, framför allt genom mat, vatten och luft. Det motsvarar ungefär lika mycket plast som finns i ett vanligt kreditkort. Studien har genomförts av University of Newcastle, på uppdrag av Världsnaturfonden WWF.

  WWF rekommenderar att man som konsument minskar plastanvändningen genom att undvika engångsartiklar, kosmetika och rengöringsmedel som innehåller mikroplast och vädra syntetkläder istället för att tvätta dem.

  Men även politiker och företag måste ta tag i frågan, anser WWF:s Mette Wiese:

  Det mest effektiva sättet att minska plasten i havet är att förbättra vår plasthantering och avfallshantering. Här måste alla världens länder hjälpas åt. Plast som produceras bör ha hög kvalitet med ett värde på återvinningsmarknaden, säger hon till Råd & Rön.


  Supermiljöbloggen bevakar plastkatastrofen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.