Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljardärernas enorma koldioxidutsläpp

  Euro, Money, Pengar Foto: CC0 Public Domain

  En genomsnittlig världsmedborgare släpper ut fem ton koldioxid per år. Hos världens miljardärer är utsläppen betydligt högre, där en person årligen kan släppa ut så mycket som 33 856 (!) ton koldioxid.

  Genomsnittet av koldioxidutsläpp per person varierar stort mellan länder, mycket beroende på om landet är rikt eller fattigt. I Sverige släppte en genomsnittlig person under 2017 ut 4.27 ton, medan en genomsnittlig amerikan släppte ut 16.16 ton och en genomsnittlig person i Rwanda 0.09 ton.  

  Enligt Oxfam var den rikaste 1 procenten av världens befolkning ansvariga för 15 procent av världens koldioxidutsläpp mellan 1990 och 2015, det är mer än dubbelt så mycket utsläpp som de fattigaste 50 procenten av världens befolkning var ansvariga för under samma tidsperiod.

  The Conversation har nu granskat växthusgasutsläppen till de individer som är bland världens rikaste. I granskningen utelämnas utsläppen från företagen som personerna äger, det är alltså enbart en granskning av personernas livsstil.

  Grafen visar miljardärernas utsläpp i koldioxidekvivalenter, den hittas här.

  De 20 miljardärerna som granskats har ett genomsnittligt utsläpp på 8 190 ton – alltså mer än 1 600 gånger större än den genomsnittliga människans. De höga utsläppen beror främst på att de äger och reser med lyx-yachter, privatjet och helikoptrar.

  I särklass högst utsläpp av alla miljardärer som The Conversation granskat har Roman Abramovich, hans årliga utsläpp är 33 846 ton. Abramovich har en förmögenhet på 13 miljarder amerikanska dollar. Abramovich är en rysk oligark vars rikedom kommer från investeringar i olja och gas, för svenskar är han kanske mest känd som ägaren av fotbollsklubben Chelsea.

  Abramovich enorma utsläpp kommer från att han äger världens näst största yatch (ungefär i samma storleksklass som en Gotlandsfärja), två privatjet, två helikoptrar och en ubåt. Abramovich växthusgasutsläpp kommer också från alla de boenden han äger, bland annat ett lyxhus i Israel, ett slott i Frankrike och ett mansion i London.

  The Conversations granskning visar dock att utsläppen inte behöver vara proportionerliga med förmögenheten. Elon Musk vars förmögenhet är över tio gånger större Roman Abramovich har ändå betydligt lägre utsläpp. Musks utsläpp var 2 084 ton under 2018, vilket kan jämföras med Abramovichs på 33 846 ton.

  Enligt The Conversation beror Musks lägre utsläpp mycket på att han inte äger en yatch och aldrig åker på semester. Granskningen gjordes på 2018 års utsläpp och sedan dess har Musk minskat sina utsläpp ytterligare då han nu sålt alla sina åtta hus och planerar att sälja det mesta av sina fysiska ägodelar. Det ska dock inte glömmas bort att Musks utsläpp fortfarande är hundratals gånger högre än en genomsnittlig person då han flyger så mycket privatjet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.