Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljöåret 2012 – alla listor

  2012 var minst sagt ett händelserikt år på miljöområdet. Ytterligare ett klimattoppmöte slutade i Qatastrof, alliansen gjorde allt för att grönmåla sin budget – men misslyckades, tidningar tappade all journalistisk vett, miljörörelsen flyttade fram sina positioner i flera frågor och vi på SMB blev utsedda till årets almedalsblogg. I denna årskrönika ger vi er alla listor av de viktigaste miljöhändelserna:

   

  ÅRETS HJÄLTE/HJÄLTAR

  Många har de varit som kämpat för en bättre värld under året. Här är de vi tycker ska få mest cred:

  1. Alva Snis Sigtryggsson 

  Alva är årets miljöhjälte

  Alva har under året gått från klarhet till klarhet. Hon började med att åka som delegat till den stora miljökonferensen Rio+20 i Brasilien, varifrån hon med skarp retorik och betryggande ethos mer eller mindre dominerade debatten om mötet. Därefter fortsatte hon året med att vara en av frontfigurerna i kampen för Ojnareskogens överlevnad.

  Som grädde på moset blev Alva utsedd till Årets Miljöhjälte av WWF, men fick inte ta emot priset av kungen eftersom han tyckte att Alva var lite för kontroversiell. Bara detta, att kungen vägrar dela ut pris till en, förtjänar givetvis en pallplacering i de flesta listor.

  2. ”Ojnarerörelsen”
  Att se miljörörelsen, främst tack vare Fältbiologernas initiala engagemang, gå ihop sig och enas om en specifik fråga, och därefter gå segrande ur striden, pumpade nog många miljövänners hjärtan fylla med självförtroende och framtidshopp. Den kanske viktigaste fajten miljörörelsen avgjorde under året som gått.

  3. Greenpeace kärnkraftsaktion
  Aktionen mot Forsmark och Ringhals måste ses som ytterligare en skalp från miljörörelsen detta år. Det mest intressanta med denna aktion var hur välplanerad den var. Tidigare har Greenpeace tagit sig in på kärnkraftsområden, men blivit arresterade och fått motargumentet: ”Men de blev ju tillfångatagna snabbt, vår säkerhet fungerar.” Denna gång resonerade Greenpeace uppenbarligen annorlunda. Genom att dela upp sig i grupper, varav vissa blev tillfångatagna, lurade de kärnkraftsbolagen att återigen använda ovannämnda argument, för att sedan vara tvungna att ta tillbaka det. En listig strategi som förtjänar att prisas.

  ÅRETS DUMHETER

  Det är en utmaning att lista årets dumheter, eftersom det kryllar om aktörer, politiker och debattörer som konkurrerar om platserna. Unikt för detta år är att en kvällstidning innehar plats ett och två.

  1. GT:s trängselskattshaveri.

  GT:s freudianska felskrivning

  Kvällstidningen GT har under året arbetat aktivt för att ge bilden av sig själva som journalistkårens mest kränkta rättshaverister. Detta genom att starta en kampanj för att folkomrösta om den planerade trängselskatten i Göteborg. Kampanjen genomfördes trots att:

  – Trängselskatten var väl känd bland göteborgarna redan innan valet 2010 och skulle därför ha kunnat bli en valfråga.
  – Trängselskatten ingår i det ”Västsvenska paketet”, som är en rad infrastrukturåtgärder som är beroende av varandra. Bland annat finansieras andra stora investeringar av just trängselskatten. GT vill alltså rösta om en liten del av allt detta.
  – Det finns en stor och bred politisk majoritet för en trängselskatt.
  – GT har enträget hävdat att kampanjen bara handlar om demokrati och att göteborgarna ska få säga sitt. De menar alltså att de inte tagit ställning i sakfrågan. Synd då att en slarvig rubriksättare råkade förmedla vad det i själva fallet handlar om.

  2. GT:s kötthaveri.
  Som om inte det räckte bestämde sig GT för att protestera mot festivalen Way out Wests framåtblickande och ansvarstagande beslut att göra festivalen vegetarisk, då vegetarisk mat är miljövänligare. Tilltaget innebar att man ställde sig utanför festivalområdet och delade ut gratis kött. Supermiljöbloggen delar istället ut både första och andraplatsen under årets dumheter till GT.

  Med sitt fokus på valfrihet för de välbeställda istället för solidaritet med världens utsatta har GT lagt grunden för det som kan komma att bli Sveriges motsvarighet till Fox News.

  3. Donald Trumps klimathaveri. 
  Den rika affärsmannen Donald Trump har varit en duktig förvillare under året. Han öppnade starkt med att försöka stoppa utbyggnaden av vindkraft. Varför då? Jo, den förstörde nämligen utsikten från hans golfbana.

  Han fortsatte sedan med att påstå att klimatförändringarna är ett kinesiskt påhitt för att sänka konkurrenskraften i USA:s industri. Vi på SMB blev inspirerade och gav honom ett tips:

  Om han nu är trött på vindkraftverk, prat om global uppvärmning och ett kallt New York, varför inte flytta till någon liten önation? Där lär han slippa det. Nej, just ja. De kommer ju snart att försvinna – på grund av global uppvärmning.

  ÅRETS CITAT

  En svår avvägning är vilka typer av citat man vill lyfta fram här. Är det positiva och framåtsyftande eller är det dumma saker som man kan skratta åt? För oss blev det en mix:

  Kåberger tror på det förnybara

  1. Tomas Kåberger: ”75 procent förnybar energi är möjligt till 2020
  Ofta hör man positiva och ambitiösa citat från miljörörelsen. Men det är inte ofta det kommer från en före detta generaldirektör för Energimyndigheten. Kåbergers citat kan med fördel även kompletteras med detta, som han sa under ett seminarium nyligen: ”Pessimismen är det största hotet mot en effektiv fortsatt utveckling av förnybar energi.”

  2. Gösta Larsen: ”Det är glädjande att förtroendet för Ringhals har stärkts”
  Kommunikationschefen på Ringhals står för årets kanske mest opassande citat. Den 19 december säger han detta i ett pressmeddelande. Dagen efter stänger en av Ringhals reaktorer.

  3. Erik Bratthall: ”Jag har alltid tyckt att ni har de bästa bloggposterna”
  Såhär i sammanfattningen av året får vi tillåta oss lite skryt. Citatet kommer alltså, kanske lite oväntat, från miljöminister Lena Eks pressekreterare. SMB tackar och bockar!

  ÅRETS ORDVITS

  Vi var bara tvungna.

  1. ”Eon skyller på den svenska kärnkraftspolitikens hattighet”
  Medvetet eller ej, detta citat, som går att hitta i Corren, tar hem priset som årets ordvits. Vi undrar stillsamt vad energiminister Anna-Karin Hatt tycker om detta.

  ÅRETS MISSAR

  Många är de som försökt tänka till om saker och ting kopplat till miljö, och många är de som misslyckats.

  1. Lena Eks siffertrixande

  Vad hände med siffrorna, Lena Ek?

  I samband med att budgetpropositionen presenterades i september kom en hel del kritik mot att regeringen tänker dra ner på miljöbudgeten för i år. Miljöminister Lena Ek gick ut och försvarade beslutet på Aftonbladet debatt och menade att den tidigare socialdemokratiska regeringen satsade ännu mindre pengar på miljön under sin tid vid makten. Det visade sig dock att det blev lite fel när Lena Ek skrev om vad den tidigare regeringen gjort. Cirka tre tusen miljoner kronor fel, för att vara exakt.

  2. Skrotar kollektivtrafikmål – för bilismens skull
  Man skulle kunna tro att en av anledningarna till att man sätter upp mål för ökat kollektivt resande är för att bilismen ska motverkas. Men då tror man fel, i alla fall enligt Alliansen i Uppsala. De motiverade nämligen att skrota sitt kollektivtrafikmål med att det skulle kunna leda till mindre bilåkande. Vi på SMB är förbluffade – HUR kom de fram till den slutsatsen?

  3. Energiministern och sanningen
  Många lyfte på ögonbrynen när det visade sig att Naturvårdsverket hade räknat på bibehållen kärnkraft i sin färdplan till netto-noll-utsläpp år 2050. När Naturvårdsverket ställdes mot väggen hänvisade de snabbt till de riktlinjer man fått från regeringen. I en debatt i riksdagen hänvisade därefter energiministern tillbaka till Naturvårdsverket. Vi på SMB hade vid det här laget fått både klimatångest och huvudverk, så vi bestämde oss för att återkoppla till Naturvårdsverket. Vad tror ni hände? Jo, de hänvisade till regeringen.

  Huvudverken och förvirringen kvarstår.

  4. Lena Eks ”informella möte” med EU-kommissionären
  Alla vill vi ju bli omtyckta. Det gäller nog även vår miljöminister, som fått ta emot så mycket kritik från EU om vargjakten. Därför blev vi lite glada för hennes skull när det gick ut ett pressmeddelande om att hon nu haft ett informellt möte med EU:s miljökommissionär, där de bland annat skulle ha diskuterat vargjakten.

  Men snopna blev vi nog allihop när miljökommissionären själv blev upplyst om detta möte på twitter och genast svarade:

  Nothing to comment. Two minutes chat on the margins of the Envi Council. Hardly qualifies as an informal meeting.

  ÅRETS POLITISKA FIGHTER

  Vissa tror att vi har hyfsad politisk enighet kring miljöfrågor. Nej nej, läs listan istället.

  1. Moderaterna på tvären, del 1

  Många vill nog att Anders Borg ska tänka
  mer på miljön. Men se, det vill han nog inte själv.

  Moderaterna har under året arbetat hårt för att förstärka bilden av sig själva som ett grått anti-miljöparti. En av de stora miljöfrågorna under året har varit hur man bör förbättra EU:s utsläppshandel. En ganska så bred enighet i både oppositionen och inom delar av alliansen ville länge göra ingrepp i marknaden för att öka priset på koldioxidutsläpp. Men se, det ville inte moderaterna.

  2. Moderaterna på tvären, del 2
  Klimatfinansiering till fattiga länder var kanske den största och viktigaste fråga under klimattoppmötet i Doha. Man kan väl tänka sig att Sverige, ett rikt och välmående land, ska bidra. Men se, det ville inte moderaterna.

  3. Moderaterna på tvären, del 3
  Höghastighetståg byggs ut världen över, och det finns en bred uppfattning om att detta även bör ske i Sverige. Men se, det ville inte moderaterna.

  4. Vargjakten – inte nu igen
  Ja. Det börjar bli tröttsamt.

  ÅRETS BESVIKELSER 

  1. Qatastrofen i Qatar
  Ja, vi vet. Vi kanske låter naiva som ens hade några förhoppningar. Men ändå. Världen har en stor ödesfråga och alla vet vad som behöver göras. Ändå sviker världens ledare oss, gång efter gång. Till nästa möte skickar vi med ett hett tips till klimatförhandlarna:

  2. Alliansens bluffbudget 
  Årets miljöbudget målades så grön det bara gick av regeringens representanter. Men vad innehöll den egentligen? Vi ger er: triss i bluff:
  – Bluff om nya pengar till energiforskning.
  – Bluff om pengar till solel.
  – Bluff om pengar till skogen.

  3. Sämst i hela EU på solel.
  Detta är nästan svårt att förstå. Sverige har alltså lägst ambitioner för solel – i hela EU. Jämför detta med till exempel Tyskland, som har lika mycket sol. De har 12 000 gånger högre målsättningar fram till 2020. 12 000, smaka på det.

  ÅRETS UTMÄRKELSER

  Vi kunde inte låta bli att ha med detta som sista lista. Vi gillar förvisso jantelagen, men inte när det gäller oss själva.

  1. Årets Almedalsblogg
  Efter en vecka av videobloggande landade utmärkelsen ”Årets Almedalsblogg” i SMB-redaktionens ägo. Detta i den skarpa konkurrens som fanns med alla andra svenska bloggare som skrev om Almedalsveckan. Givetvis är vi hedrade, tacksamma och allt sånt där, men främst är vi ju självgoda.

  Skryt, skryt, skryt

  2. Årets folkrörelse
  Knappt han vi avsluta året innan vi förstod att ytterligare en utmärkelse delats ut till oss. Dagens Opinion har listat oss som en av årets tre folkrörelser. Och ja, vi kommer minsann att citera deras motivering:

  Supermiljöbloggen, som visar att det går att starta inflytelserika och hållbara mediekanaler med hjälp av engagemang, kunskap och kompetens, snarare än med kapital.

  Slut på skrytet för denna gång. (Men om vi känner oss själva rätt så var det inte sista gången).

  Sådär. Slut för år 2012 och hej till år 2013. Må detta år innehålla det uppvaknande som 2012 inte innebar. Med det sagt: Gott nytt år från oss på SMB till alla er där ute!

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.