Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljöorganisationer får större stöd efter Trumps valseger

  Lycklig kvinna framför vägg av löv
  Foto: Ryan McGuire

  Många är oroliga för att Donald Trump som amerikansk president kommer att bromsa klimatomställningen och vara en katastrof för miljön. Men det verkar finnas en ljusare sida också – många amerikanska miljöorganisationer har nämligen märkt ett stort ökat stöd. Donationerna har ökat kraftigt och många nya har också anmält sig som medlemmar och volontärer.

  När chocken över slutresultatet i den amerikanska presidentvalet lagt sig började motoffensiverna mot Donald Trump. Trump, som tidigare har påstått att klimatförändringarna är ett påhitt från Kina, har nu sagt att han har ett mer öppet sinne och erkänt att det kan finnas en koppling mellan människans agerande och klimatförändringarna. Trots det har han utsett klimatförnekaren Myron Ebell till chef för miljöskyddsmyndigheten EPA.

  Många upprörda amerikaner som inte håller med om Trumps klimatpolitik har vänt sig till miljöorganisationerna, skriver Grist. Den globala miljöorganisationen 350.org, i Sverige kanske mer känd under sitt kampanjnamn Fossil Free, har fått tiotusentals nya supportrar sedan valet. Hos Friends of the Earth har donationerna trillat in fyra gånger fortare än innan valet, och Sierra Club har fått över 15 000 nya månadsgivare sedan valet – det är dubbelt så många som har anmält sig under årets första tio månader.

  Även Earthjustice, en organisation som hjälper till att driva rättsfall för miljön, har haft en enorm ökning av donationer. Förra månaden ökade antalet bidragsgivare online med 700 procent. Nu planerar de att anställa fler och ta sig an ännu fler rättsfall.

  Vissa säger dock att mer pengar inte räcker. Med Trump i Vita huset kommer det bli svårt att påverka lagstiftning menar man, istället behöver vi agera på gräsrotsnivå. Greenpeace har rapporterat om att många har hört av sig och frågat vad de kan göra, och att många även har anmält sig till aktivistträning. Även Friends of the Earth förväntar sig fler aktivister och volontärer.

  Folk berättar för oss att det här valet har skakat dem djupt. De som aldrig förr varit på ett massmöte eller en demonstration är ivriga att komma ut och göra sina röster hörda, säger Peter Stocker på Friends of the Earth till Grist.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.