Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Miljöorganisationer kräver totalstopp för ålfiske

  Naturskyddsföreningen, Greenpeace, WWF och 25 andra organisationer kräver att EU-kommissionen stoppar allt ålfiske i Europa tills dess att arten har återhämtat sig.

  Den europeiska ålen är listad som akut hotad av Internationella naturvårdsunionen. Ändå bedrivs kommersiellt ålfiske i många europeiska länder, bland annat Sverige.

  I ett öppet brev (pdf) som i veckan skickades till EU:s fiske- och miljökommissionär Karmenu Vella skriver 28 miljöorganisationerna bland annat:

  We find it incomprehensible, short sighted and extremely concerning that the Commission still allows extensive fishing on this critically endangered species.

  Dagens Nyheter skriver om brevet och nämner att det i Sverige bara är särskilda yrkesfiskare med dispens som får fiska ål. Men det är inte tillräckligt, anser Mårten Wallberg, vice ordförande på Naturskyddsföreningen, som säger till tidningen:

  – Sverige fiskar mest ål i hela Europa. Det är väldigt märkligt att man tillåter fiske av ål eftersom den snart kan komma att utrotas.

  Från Naturskyddsföreningens sida menar man att även vattenkraften utgör ett stort hot mot ålens överlevnad. Mårten Wallberg säger i ett pressmeddelande:

  – Mellan 70-90 procent av alla vuxna ålar, som försöker passera en vattenkraftturbin för att återvända till havet och föröka sig, dör. Trots detta är det fortfarande mer eller mindre frivilligt för svenska vattenkraftverk att säkerställa fri vandring för ål. Om vi ska få äta någon ål i framtiden måste det till en ny lagstiftning för vattenkraften med relevanta miljökrav på alla kraftverk.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!