Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Minskat tjuvfiske har gett mer torsk i Östersjön

  Torsken i Östersjön, och även andra matfiskar har återhämtat sig från en tidigare överfiskning, och orsaken är att man har fått bukt med tjuvfisket, det säger Henrik Österblom, docent vid Stockholm resilience center till Miljöaktuellt.
  De senaste åren har torsken och även flera andra matfiskar återhämtat sig kraftigt. 2006 var torsken akut hotad i Östersjön, och allmänheten uppmanades att undvika östersjötorsk. Den uppmaningen har dock sedan ett drygt år dragits tillbaka av bland annat Naturskyddsföreningen, sedan torsken återhämtat sig. Orsaken till återhämtningen är flera, med lägre kvoter och bättre samarbete mellan länderna runt Östersjön, men framför allt handlar det om de hårdare tagen mot tjuvfisket, det menar Henrik Österblom.
  Det illegala fisket har dock inte försvunnit för gott, istället har de hårdare kontrollerna i Östersjön fått den illegala flottan att flytta till platser som Barents hav och kusten utanför Madagaskar. Kampen mot tjuvfisket fortsätter alltså, men i Östersjön är torskens framtid relativt trygg tills vidare.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.