Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Motorväg hotar regnskog med högst biologisk mångfald i världen

  Foto: Bill Bouton

  Den peruanska nationalparken Manu hotas också av gas- och oljeborrning, kokainplantage, trafficking och illegala arkeologiska aktiviteter.

  Wire-crested Thorntail
  Foto: Bill Bouton

  Många gas- och oljeföretag prospekterar i området, samt i närliggande nationalparker som Tambopata och Bahuaja Sonene. I dessa områden bor några av världens få folkgrupper som fortfarande lever “isolerade” från vår globala värld.

  Motorvägen, PE-5s eller the Jungle Highway, som den också kallas, är tänkt att löpa längst med Urumbafloden och Camiseafloden, och korsa Manus flodområde.Vägbyggen förorenar miljö och vatten, tränger undan djur och växter och öppnar upp området för ytterligare exploatering. Samtidigt är vägar en nödvändighet för att ekonomin ska utvecklas.

  Den peruanska energi- och gruvmyndigheten anger att det förväntas finnas enorma mängder gas i Manu. Det latinamerikanska oljeföretaget Pluspetrol har påbörjat arbete i reservatets utkanter, aktiviteter som är olagliga eftersom de inte har kunnat konsultera folkgrupperna som lever i ”frivillig isolering” i området.

  Manureservatet är främst känt för sitt rika fågel- och fjärilsliv, men toppar enligt Unesco världslistan med sin artrikedom beträffande grod- och kräldjur.

  Biologisk mångfald är livsviktigt för jordens ekosystem. Varje art fyller en funktion i naturen, och desto mindre biologisk mångfald, desto sårbarare blir ekosystemen. En ny rapport som presenterades på världshälsokonferensen i Kolkata i lördags fastslår också att det finns ett starkt samband mellan mänsklig hälsa biologisk mångfald. Vår kost och matsäkerhet är beroende av genetisk mångfald i jordbruket och vårt immunförsvar är beroende av en mångfald av microorganismer. Ekosystemtjänster som rent vatten och pollinering – som vi behöver för att leva och må bra – är beroende av motståndskraftiga ekosystem.

  Purus Jacamar
  Foto: Bill Bouton

  Samtidigt är den våldsamt snabba utrotningen av arter, som beror på just sådana aktiviteter som nu planeras i Perus regnskog och på många andra håll i världen, ett av de mest akuta miljöproblemen. Rapportens slutsats är att vi måste integrera ett världshälsoperspektiv i miljöforskningen och ett miljöperspektiv i hälsoforskningen. Likaså måste miljö och hälsa integreras i offentligt och privat beslutsfattande.

  Large-headed capuchin
  Foto: Bill Bouton
  Red-and-green Macaws
  Foto: Bill Bouton

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra