Musikhjälpen 2015, vad hände sen?
Nyfiken på vad som hänt efter att kamerorna slocknade på Musikhjälpen i vintras? Den fantastiska summa som svenska folket tillsammans bidrog med har gått till olika projekt och organisationer i världen. Allt för att ingen ska behöva fly undan klimatet.
Det har gått nio månader sen Musikhjälpen sändes live från Stora Torget i Linköping. De tre programledarna Kodjo, Gina och Linnea höll publiken sällskap dag som natt tillsammans med gästartister, politiker, äventyrare och en massa andra fantastiska människor.
Temat för år 2015 var: Ingen ska behöva fly undan klimatet. Miljontals människor behöver varje år fly från sina hem. Det är inte bara krig och väpnade konflikter som är orsaken, även naturrelaterade katastrofer är en stor bidragande orsak.
Naturrelaterade katastrofer drabbar många områden hårt och i takt med den globala uppvärmning som sker blir de bara fler och fler. Översvämningar, torka, orkaner och jordbävningar är bara några exempel på naturrelaterade katastrofer som framförallt fattiga drabbas av runtom i världen. Musikhjälpen 2015 ville lyfta detta tema, för med naturkatastroferna kommer många följdproblem.
Efter Musikhjälpen har organisationer fått ansöka om bidrag till olika projekt, både direkta åtgärder för drabbade och förebyggande åtgärder. Åtgärderna kommer inte att kunna hindra klimatförändringarna, men de kan minska de humanitära katastrofer som följer klimatförändringarna i spåren, genom bland annat förebyggande åtgärder, utbildning och klimatanpassning. Här kan du läsa om vart de insamlade pengarna har gått.
Per Byman, generalsekreterare för Radiohjälpen sa då till SMB:
Efter att insamlingen är avslutad kommer vi fortsätta att jobba med projekten. Styrelsen möts i mitten av januari och då börjar det operativa arbetet. Olika organisationer får skicka in ansökningar till olika projekt som vanligtvis är 12-18 månader långa.
Pengarna kommer framförallt gå till utbildning. 1971 slog en tyfon in över Bangladesh och 250 000 människor miste livet. 2007 hände samma sak, men tack vare förebyggande åtgärder och utbildning var det 3000 människor som miste livet. Annars är det mycket förebyggande vi jobbar med som till exempel att bygga säkra toaletter och plantera träd. Helt enkelt anpassa samhällen för att hjälpa människor när katastrofer inträffar.
Nu har det snart gått ett år sedan Musikhjälpen sändes senast och vi på SMB-redaktionen fick möjlighet att återigen ställa några frågor till Per Byman för att fråga hur arbetet har gått.
Vi har beviljat 17 projekt till 14 organisationer i 15 länder och i flera fall har arbetet påbörjats precis före eller under sommaren. Den återkoppling vi fått är mycket positiv – framför allt är det roligt att se variationen i projekt och hur många olika sätt det finns att angripa problematiken med riskreducering.
Har ni fått någon feedback/sett resultat ännu från de organisationer och platser som beviljats medel eller är det för tidigt?
Vi får löpande rapportering men den formella slutrapporteringen, där organisationerna ska beskriva vilka konkreta resultat som uppnåtts kommer inte att börja komma in förrän nästa år. Jag kommer att besöka ett av våra projekt (i Guatemala) under hösten och göra en s k kvittofilm, där vi redovisar vad projektet åstadkommit. Filmen kommer att visas i SVT under våren, efter årets Musikhjälp.
Årets upplaga av Musikhjälpen kommer gå av stapeln i Örebro den 12-18 december. Årets tema ”Barn i krig har rätt att gå i skola” släpptes idag på Musikhjälpens hemsida och vi hoppas innerligt att det kommer bli ett lika fantastiskt engagemang från svenska folket som i Linköping förra året.
Vi kommer att ha ett ytterst relevant tema som jag tror kommer att bli en ögonöppnare för många. Precis som tidigare i Linköping och Uppsala är Örebro en stor studentstad och jag ser verkligen fram emot att se hur studenterna i Örebro kommer att engagera sig. Ingen i Örebro ska missa att Musikhjälpen pågår eller vad det handlar om – precis som tidigare är Musikhjälpens informationsaspekt minst lika viktig, om inte viktigare, än själva insamlandet. Det känns som om alla berörda är otroligt taggade inför årets kampanj och jag tror att det kommer att bli en fantastisk vecka i december.
Läs hela intervjun med Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman från i vintras.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till