Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Muslimska ledare kräver klimataktion

  Ett flertal mäktiga muslimska ledare uppmanar världen till klimataktion – och riktar ett särskilt vasst finger mot oljejättarna i Mellanöstern. 

  Under ett toppmöte i Istanbul deklarerade muslimska ledare från drygt tjugo länder att de vill se en förändring i klimatfrågan. I ”the Islamic Declaration on Global Climate Change” uppmanar de 1,5 miljarder muslimer att skydda världens balans, helt i enlighet med vad religionen säger.

  Vägen dit ska nås genom att fasa ut utsläppen av koldioxid, ”så snart som möjligt”. I bräschen ska de välbärgade och oljerika länderna gå. Dessa uttalanden ger en utmaning till till exempel Saudiarabien, som med sina oljeintressen brukar anklagas för att sinka det globala klimatarbetet.

  Många muslimer lever i de områden som drabbas värst av klimatförändringar, så som Bangladesh och vissa afrikanska länder. Abdulkadir Balonde, ordförande i Ugandas högsta muslimska råd, beskriver för RTCC att han ser det som en pastoral plikt att skydda sina landsmän från sådana effekter.

  Vårt land är påverkas hårt av översvämningar och jordskred. Som en ledare till en gemenskap, måste jag lägga vissa ansträngningar för att se till att var och en är välutbildade om hur man skyddar marken, luften och vattnet.” [reds.övers]

  Engagemang i miljö- och klimatfrågor börjar nästan bli en trend bland religiösa ledare (dessutom en bra sådan). Påve Fransiscus har flera gånger uttalat oro för rådande klimatpolitik, och i juni släppte Vatikanen en så kallad encyclial om miljöfrågor – ett matigt dokument om vilka allmänna och politiska förändringar katolska kyrkan vill se. Läs mer om detta här.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!