Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Det senaste året har vi sett hur näringslivet trycker på när politiken halkat efter i klimatarbetet. Ett exempel är den debattartikel som Världsnaturfonden WWF och tio storföretag nyligen publicerade i Dagens Industri, om vikten av en ambitiös och konkret klimathandlingsplan.

  Världsnaturfonden WWF och företagen skriver i debattartikeln att Sverige riskerar att hamna på efterkälken om politiken inte kan matcha företagens ambitioner och behov av snabba åtgärder.

  Från företagens sida menar man att de investerar mångmiljardbelopp för att ligga i framkant på den globala gröna marknaden och att sådana investeringar riskerar gå förlorade om inte politiken hänger med.

  Tre huvudsakliga krav

  I debattartikeln framför Världsnaturfonden WWF och företagen tre huvudsakliga krav:

  • Sveriges klimatmål får inte försvagas. Det klimatpolitiska ramverket får endast öppnas upp för att skärpa nuvarande klimatmål och aldrig för att försvaga dem.
  • Klimathandlingsplanen måste innehålla utsläppsberäknade åtgärder och politik så att Sverige som minimum når klimatmålen.
  • Sverige ska verka inom EU för klimatmål och styrmedel i linje med 1,5-gradersmålet.

  Näringslivet går före politiken

  WWF Världsnaturfondens hemsida förklaras det ytterligare varför man valt att kroka arm med näringslivet. Svaret är att näringslivet nu går före politiken.

  Härhemma ser vi att näringslivet tar en ledande roll samtidigt som politikerna inte på långa vägar tar klimatkrisen och omställningen på tillräckligt allvar. Därför har WWF valt att kroka arm med flera storföretag för att trycka på för en tuffare klimatpolitik, säger David Mjureke, senior klimatexpert på WWF, som kommentar till debattartikeln.

  Samtidigt är Mjureke hoppfull. Regeringen har kallat till ett klimatmöte i juni, och han hoppas att ministrarna är beredda att verkligen lyssna och ta till sig information. Han betonar dock att ”det kvittot får vi först när den klimatpolitiska handlingsplanen presenteras i höst”.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.