Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En nyligen genomförd studie visar att ny teknik inte ensam kommer vara tillräcklig för att städer ska kunna bli klimatneutrala. Att ge naturen plats i staden är också viktigt.

  Studien, som publicerats i Nature Climate Change, visar att i Europeiska Unionens klimatsstrategier finns en förväntan på att europeiska städer ska bli klimatneutrala. Hundra europeiska städer ska enligt plan bli klimatneutrala till 2030, däribland även ett antal svenska städer.

  Forskarna förhåller sig dock kritiska till att policyprogrammet som ska styra detta lägger alltför stor vikt vid teknologiska lösningar. Studiens resultat visar istället att det krävs en kombination av tekniska och naturbaserade lösningar för att städer ska kunna bli klimatneutrala.

  Exempel på naturbaserade klimatlösningar i städer:

  • Grön infrastruktur omnämns som ett verktyg för att hantera större mängder dagvatten. Det handlar bland annat om att ha olika slags naturytor som kan absorbera vatten.
  • Grönskande stadslandskap kan uppmuntra beteenden som är bra för miljön, exempelvis beteendet att välja cykeln istället för bilen.
  • Stadens mikroklimat kan förbättras genom trädplanteringar och annan grönska. Detta kan bland annat bidra till att behovet av uppvärmning och kylning minskar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!