Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  I fredags signerade nio svenska städer ett kontrakt för klimatneutrala städer 2030 på det digitala eventet European Viable Cities Day. Städerna blir därmed de först i Europa att göra ett sådant åtagande. 

  70 procent av världens energianvändning och utsläpp av växthusgaser görs i städer. Hållbara städer med nollutsläpp är därför avgörande för att världen ska klara att nå målen i Parisavtalet.

  Nu har Enköping, Göteborg, Järfälla, Lund, Malmö, Stockholm, Umeå, Uppsala och Växjö tagit ett första steg i den riktningen genom att skriva på ett klimatkontrakt. Arbetet med klimatkontraktet påbörjades tidigare i år, något som SMB då rapporterade om. Kontraktet har tagits fram i det KTH-ledda innovationsprogrammet Viable Cities

  Vi skriver världshistoria idag. Det är första gången något sådant här sker. Det är första gången i Sverige, i Europa och i världen, säger Olga Kordas, lektor i hållbar stadsutveckling och programchef för Viable Cities, i ett pressmeddelande.

  Klimatkontrakt 2030 ska fungera som ett verktyg för att möjliggöra investeringar i klimat- och hållbarhetsåtgärder i städerna som skriver på kontrakten. Tanken är även att inspirera andra europeiska städer att gå samma väg.

  Sådana här klimatkontrakt kommer att utvecklas och implementeras även i europeiska städer om två, tre år. Det finns ett europeiskt mål att det ska finnas 100 klimatneutrala städer i Europa 2030. Det har startats ett Viable Cities-inspirerat program i Spanien där 20 städer och deras universitet använder vår metod. Så vi ligger i framkant. Europa tittar på oss i Sverige och inspireras av oss, säger Olga Kordas.

  Genom klimatkontraktet åtar sig städerna att snabba på omställningen till klimatneutralitet och ökad hållbarhet. Även Viable Cities, Energimyndigheten, Vinnova, Formas och Tillväxtverket åtar sig genom kontrakten att stötta städerna i det arbetet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!