Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Naturskyddsföreningen tipsar om pepp till vännen med klimatdepp

  Skog Foto: Alex4739924

  Naturskyddsföreningen listar nio tips till dig som vill påverka din omgivning med klimatpepp. Listan “9 pepp till vännen med klimatdepp” är för bra för att inte uppmärksammas av även Supermiljöbloggen! 

  1. Din vän: Sverige lär ju redan vara klimatbäst i världen. Varför ska just vi bli bättre?

  Du: Sverige ligger relativt bra till jämfört med andra länder, men det är tyvärr inget att vara mallig för. Dels för att konkurrensen är usel, dels för att våra hyfsat låga utsläpp beror på gamla beslut om vattenkraft och kärnkraft som istället medfört många andra problem. Många av våra utsläpp syns dessutom inte i statistiken eftersom de sker i andra länder där varorna vi konsumerar produceras. Inte heller utsläppen från våra semesterflygresor räknas in.

  Att Sverige inte redan ÄR klimatbäst i världen är absurt, eftersom vi har så stor potential. Vi är ett rikt, högteknologiskt och glesbefolkat land. Vi har de perfekta förutsättningarna för att släppa ut nästan noll koldioxid – och på köpet få friskare luft och fler jobb!

  Men istället släpper en genomsnittlig svensk ut tio gånger så mycket koldioxid som planeten egentligen klarar av.

  2. Din vän: Okej, låt säga att Sverige faktiskt blir klimatbäst i världen. Våra utsläppsminskningar skulle ju ändå vara fjärt i rymden jämfört med andra länder.

  Du: Poängen är vi kan visa andra länder HUR utsläppen kan strypas – utan att tafsa på välfärden. Idag finns inget sådant föregångsland i hela världen. Sverige kan bli det landet! Då kan vi vara stolta på riktigt.

  3. Din vän: Men vem bryr sig vad pluttlandet Sverige gör?!

  Du: Många! Företag, forskare, politiker, stadsplanerare och alla andra samhällsaktörer inspireras förstås av andra länder. Måste jag dra några exempel? Ok, vår skatt på koldioxidutsläpp har kopierats av flera andra länder. Vi var det land som betydde mest för kampen mot apartheid enligt Nelson Mandela. Vi är en förebild för många andra länder vad gäller miljöfrågor, trots att vi numera börjar leva på gamla meriter.

  Och vi inspirerar inte bara politiskt. Vår musik, våra filmer, våra möbler och våra bilar finns över hela jordklotet. Och jag säger bara Zlatan, Robyn, Astrid Lindgren och så vidare och så vidare…

  SE SVAREN PÅ RESTEN AV FRÅGORNA PÅ NATURSKYDDSFÖRENINGENS WEBBSIDA:

  4. Tiden är ändå för knapp. Plus att det behövs en massa ny teknik.

  5. Det låter ju bara ännu deppigare! Hur ska JAG kunna påverka politiken?

  6. Kan vi lita på att andra länder kommer att vilja haka på?

  7. Problemet är att svenskarna är för bekväma. De ska ha sin biff och sin bil och ingen vill tänka på morgondagen.

  8. Ok då, jag är på. Fast jag är inte redo att gå tillbaka till medeltiden bara för att Sverige ska bli klimatbäst.

  9. Är vi verkligen redo för det då? Tänk bara på alla som skulle klaga över dyrare flyg.

  Här kan du även se Naturskyddsföreningens kortfilm KLIMATMAXA!

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.