Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Naturskyddsföreningen totalsågar alliansen

  Foto: Patrick Trägårdh

  Blockpolitiken är ett miljöproblem. Det menar Naturskyddsföreningen som har granskat den senaste mandatperioden. Allianspartierna har brutit sina löften i 13 av 18 miljöfrågor- och föreningen kallar rapporten ” Fyra förlorade år för miljön”.

  Naturskyddsföreningen har jämfört partiernas miljövallöften inför valet 2010 med vad partierna faktiskt har gjort i riksdagen sen dess. Allianspartierna har sagt ja till att genomföra 47,2 procent av Naturskyddsföreningens förslag, men de har i verkligheten bara genomfört 5,6 % av förslagen.  I 13 av de 18 frågorna har minst ett alliansparti brutit sitt löfte. Den rödgröna oppositionen har sagt ja till att genomföra 72,2 procent av förslagen, men har i verkligheten genomfört 61,1 procent.
  Av de enskilda partierna får Miljöpartiet bäst betyg med ett miljöomdöme på 83,3 procent. Näst bäst betyg för Vänsterpartiet med ett omdöme på 77,8 procent. Sedan kommer Socialdemokraterna med ett omdöme på 22,2 procent. Sämst är allianspartierna och Sverigedemokraterna som får ett omdöme på 5,6 %.
  Naturskyddsföreningen kallar denna mandatperiod för fyra förlorade år för miljön och menar att den har dominerats av tempominskningar, fördröjningar och omprioriteringar. De kritiserar Centerpartiet och Folkpartiet för att ha kompromissat bort miljöfrågorna i förhandlingar med Moderaterna. Kristdemokraterna var det alliansparti som lovade mest innan valet. Men de har “i praktiken abdikerat från miljöfrågorna”, enligt Naturskyddsföreningen.
  Centerpartiets miljöpolitiske talesperson Roger Tiefensee menar att det är “vulgärt” att kalla denna mandatperiod för fyra förlorade år. “Vi tycker att regeringen har gjort bra saker, men vi i Centerpartiet har hela tiden haft högre ambitioner.”, säger han till Svenska Dagbladet.
  Även de rödgröna partierna får kritik. Socialdemokraterna får kritik för ambitionssänkning, och Miljöpartiet får kritik för att de inte har försökt samarbeta med regeringen. Naturskyddsföreningen är kritiska till blockpolitiken som de menar har försämrat miljöpolitiken. De hoppas att det blir mer blocköverskridande överenskommelser nästa mandatperiod.

   Blockpolitiken har blivit ett av våra stora miljöproblem. Det är beklämmande att alla riksdagspartier har prioriterat konflikt framför en pragmatisk politik på ett område där det finns ett stort stöd hos väljarna, säger Johanna Sandahl , ordförande för Naturskyddsföreningen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra