Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Naturskyddsföreningen vill se ny skogspolitik – ger tre tips till regeringen

  Hamra nationalpark Foto: Tore Hagman / IBL Bildbyrå

  Om miljömålen ska nås måste det bli ett stopp på avverkningar av livsmiljöer för hotade och rödlistade arter.

  Den svenska skogspolitiken är gammal och har stora brister, det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl i en debattartikel i NSD.

  Regeringen har aviserat en översyn av skogsvårdslagen, vilket Johanna Sandahl välkomnar. Framför allt är det följande ändringar i lagstiftningen som hon och Naturskyddsföreningen nu menar behövs:

  1. Att det utvecklas baskrav i regelverket för att bromsa förlust av livsmiljöer och främja alla skogens värden. Baskraven ska alltid iakttas i skogsbruket.

  2. Att det öppnas upp och skapas tydliga incitament för en mångfald av metoder i skogsbruket, inte minst för det miljömässigt mer skonsamma kalhyggesfria skogsbruket.

  3. Att lagen öppnar upp för allmänhetens deltagande i hur skogen brukas, i linje med vad Århuskonventionen föreskriver. Det innebär bl.a. tillgång till information, möjlighet att påverka beslut och att miljöorganisationer ska ha rätt att kunna få beslut överprövade i domstol.

  Johanna Sandahl skriver i debattartikeln att det har gått över ett år sedan översynen av skogsvårdslagen aviserades, men att regeringen och ansvarig minister Sven-Erik Bucht (S) ännu inte fattat beslutet om att utredningen ska tillsättas.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!