Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nedskräpningsboten ska utvärderas

  Foto: Anders Hellberg

  Har kritiserats för att den inte inkluderar fimpar och annat småskräp. 

  I augusti förra året skrev Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz på SMB debatt att politikerna i Sverige måste se till att inkludera cigarettfimpar, tuggummin och annat småskräp i nedskräpningsboten. Omkring en miljard fimpar slängs varje år på våra gator och torg, men ändå är fimpen undantagen i den nedskräpningsbot som infördes för fyra år sedan.

  Även Mikael Karlsson, ordförande i European Environmental Bureau, har påpekat det orimliga med detta undantag:

  Fy så irriterande när folk slänger miljögiftiga fimpar, som ofta hamnar i havet. Primitivt att det inte ger böter. Dags för kampanj!

  Den som lämnar skräp i offentliga miljöer kan i dag få böter på upp till 800 kronor. Men nedskräpningsboten har visat sig fungera dåligt. I somras rapporterade SVT Nyheter att polisen inte prioriterar dessa brott, vilket visar sig i statistiken:

  2012 skrevs 289 böter ut. 2013 låg siffran på 229 böter. Förra året hade antalet böter sjunkit till 195 stycket. Och trenden ser ut att fortsätta; mellan januari och maj i år hade 71 skräpböter utfärdats.

  Nu kan det dock bli ändring på detta. Strax innan jul fick Naturvårdsverket nämligen i uppdrag av regeringen att ”utvärdera nedskräpningsbotens styreffekt för att minska nedskräpningen och vid behov lämna förslag på nödvändiga förändringar”.

  Uppdraget ska redovisas i slutet av oktober, och Naturvårdsverket ska föra en dialog särskilt med Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten i frågan.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.