Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nordisk kapitalförvaltare avyttrar aktier i gruv- och oljebolag

  Foto: Pexel Foto: Pexel

  Den norska kapitalförvaltaren Storebrand har valt att avyttra samtliga aktier i flera större gruv- och oljebolag. Deras motivering är att de inte vill investera i företag som använder sitt politiska inflytande för att motarbeta gröna policys. 

  Enligt The Guardian är det Storebrands aktier i gruvbolaget Rio Tinto samt de amerikanska oljebolagen ExxonMobil och Chevron som ska avyttras. Storebrand har tidigare uppmärksammats som ett bolag med omfattande investeringar i ohållbara företag.

  We need to accelerate away from oil and gas without deflecting attention on to carbon offsetting and carbon capture and storage. Renewable energy sources like solar and wind power are readily available alternatives, säger Jan Erik Saugestad, exekutiv chef på Storebrand till The Guardian.

  The Guardian skriver även att Storebrand enbart är en av många större finansinstitut som nu väljer att avyttra sina aktier kopplade till förorenande industrier, men att det är första bolaget som gör det med motiveringen att de inte vill investera i företag som använder sitt politiska inflytande för att motarbeta gröna policys. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.