Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Norsk domstol säger ja till oljeborrning i Arktis

  Foto: Greenpeace Norge

  Greenpeace och Natur og Ungdom drog Norge inför rätta för planerna på att utvinna olja i känsliga arktiska miljöer. Nu har domen fallit: oljeintressen i Arktis bryter inte mot grundlagen, enligt Norges högsta domstol. Det är en stor förlust för klimatet och en stor vinst för fossilindustrin.

  Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om det historiska rättsfallet, som efter många år nu nådde Norges högsta rättsliga instans.

  Greenpeace och Natur og Ungdom menar att statens planer på att öppna upp Barents hav för oljeföretagen bryter mot norrmännens grundlagsskyddade rätt till en säker och hälsosam miljö. Oljeplanerna går dessutom helt emot Norges åtaganden i Parisavtalet. Både USA och Kanada har förbjudit ny oljeborrning i Arktis.

  Trots detta bedömer alltså Norges högsta domstol att landet inte brutit mot grundlagen när de delat ut borrlicenser till fossilföretagen.

  Domen mottogs med stor besvikelse av miljöorganisationerna.

  Vi är rasande över denna dom, som lämnar ungdomar och framtida generationer utan skydd från grundlagen. Alla vi unga som kämpar mot arktisk oljeborrning är vana vid att bli besvikna och vi kommer att fortsätta vår kamp. På gatorna, vid valurnorna och i domstolarna om det behövs, säger Therese Hugstmyr Woie, ledare för Natur og Ungdom.

  Bland oljebolagen som fått licens för att borra i den utsatta arktiska miljön finns bland andra Equinor (tidigare Statoil), amerikanska Chevron (känt för att ha spridit klimatförnekelse i flera decennier) och svenska Lundin Petroleum.

  Miljöorganisationernas sista chans är att överklaga till Europadomstolen. Beslut om överklagan väntas i januari 2021.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra