Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Kött konstaterad miljöbov – igen

  Foto: Michael C. Berch

  En studie från 2014 visar att nötkött kräver hela 160 gånger mer mark jämfört med produktion av potatis, vete och ris. Dessutom släpper nötköttsproduktionen ut elva gånger mer växthusgas. Även jämfört med andra köttprodukter sticker rött kött ut som en miljöbov.

  Det märkvärdiga i studien är, enligt professorn bakom studien Gideon Eshel vid Bard Collage i New York, hur dramatiskt just nötkött sticker ut.

  I studien tittade Eshel och hans team på flera faktorer vid jämförelsen mellan nötkött och andra produkter som fläskkött, kyckling, ägg och mjölkprodukter. Teamet analyserade hur mycket land, vatten och kvävegödsel som krävdes för att producera kött, ägg och mjölkprodukter.

  Jämfört med fläsk eller kyckling, krävs det hela elva gånger mer vatten att producera nötkött. Nötköttsproduktionen står även för fem gånger mer klimatpåverkande utsläpp. Idisslare har enligt studien en mycket större påverkan på klimatet än andra djur då idisslare inte kan tillgodose sig foder lika effektivt som andra djur.

  Enligt professor Mark Sutton vid Storbrittaniens centrum för ekologiska och hydrologiska frågor sänder en studie som ovan ut starka signaler till konsumenter om att det är bra för miljön att undvika överdriven köttkonsumtion och att särskilt undvika nötkött.

  – USA och Europa använder så mycket av marken i mycket ineffektiva boskaps- och jordbrukssystem, när mycket av den bra åkermarken används till att odla mat till djuren istället för till människor, säger Sutton.

  Ytterligare exempel på köttets påverkan på klimatet återfinns i en studie från Oxfords Universitet där forskarna följde tiotusentals britters matvanor. Studien visade att en köttdiet orsakar dubbelt så mycket klimatpåverkande utsläpp som en vegetarisk diet.

  Annan forskning pekar på att den smartaste dieten ur klimatsynpunkt är en vegansk diet då även mjölkprodukter har stor påverkan på klimatet.Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om köttets påverkan på miljön här, här och här.

  För det fall någon, trots forskarnas larm, inte vill avstå från nötkött är det bästa alternativet att äta naturbeteskött.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra