Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nudging minskade köttätande på restaurangkedja med 18 procent

  Foto: Flickr/Slaveunit

  I ett antal pilotprojekt har Fazer Food Service använt sig av nudging för att få kunderna att välja bort köttet. Resultatet visar att köttkonsumtionen gått ner med 18 procent. 

  Restaurangkedjan Fazer Food Service har låtit vissa av sina restauranger använda sig av nudging för att reducera köttåtgången, skriver tidningen Miljö & Utveckling.

  Nudging Sweden beskriver nudgingtekniken så här:

  Ordet  ”Nudge” kommer engelskans ”knuff” – att putta någon i rätt riktining. Nudging som metod handlar om att påverka folks beteende i en önskvärd riktning utan att använda piska eller morot. Istället arrangeras valsituationen så att det blir lätt att göra rätt.

  Grönsaker och frukt i början av buffén är en åtgärd som påverkat Fazers kunder att välja bort köttet. De har även gett de vegetariska huvudrätterna en mer central placering, samt dekorerat övriga rätter med grönt.

  Resultatet har överraskat positivt. I de svenska piloterna har köttkonsumtionen minskat med 10 procent, och i de finska med så mycket som 18 procent. Samtidigt ökade andelen vegetariska rätter med 23 procent och den kalla salladen med 25 procent.

  Världens köttkonsumtion är en erkänd miljöbov. Här kan du läsa mer om köttets klimatpåverkan.


  Är du kanske sugen på att veta mer om nudging? Här finns mer info om det.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.