Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  20 länder och 6 delstater gick ihop och bildade Powering Past Coal Alliance under klimatmötet i Bonn. Tillsammans åtar de sig att fasa ut traditionell kolkraft och planerar att utöka alliansen till 50 medlemmar innan COP24 nästa år.
  Alliansens deklaration slår fast att traditionell kol måste vara utfasad i utvecklade länder till år 2030 och till år 2050 i resten av världen. För att uppnå det kommer inga nya traditionella kolkraftverk byggas i alliansländerna, företag inom alliansen måste driva sin verksamhet utan kol och finansiering inom alliansen ska enbart gå till grön energi.
  Initiativtagare till alliansen är Kanada och Storbritannien. Just Storbritannien är ett lysande exempel på hur ett land kan slå sig fritt från kol: för fem år sedan kom 40 procent av elektriciteten i landet från kol, jämfört med 2 procent under sommaren 2017. Under samma tid har priset för både sol- och vindenergi mer än halverats.
  Sverige lyser tyvärr med sin frånvaro i alliansen. Här används kolkraft i stort sett inte för el- eller värmeproduktion, men finns däremot kvar inom industriella processer. Våra grannländer Danmark och Finland är däremot alliansmedlemmar.
  Den uppmärksamma läsaren har lagt märke till att det är ”traditionell kolkraft” det handlar om, vilket fortfarande lämnar det öppet för kolkraft med carbon capture and storage-teknik (CCS) – tekniker där växthusgasutsläppen binds och lagras istället för att släppas ut i atmosfären. CCS är en vattendelare i miljösammanhang, där ena sidan hävdar att det är en avgörande del av en hållbar framtid medan andra sidan menar på att det bara är ett sätt för fossilindustrin att fortsätta med business as usual.
  Uppdatering: Sverige har enligt uppgift nu gått med i Powering Past Coal Alliance och världen är på rätsida igen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!