Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny forskning visar hur snabbt bina försvinner

  Foto: Jgad

  Amerikanska forskare har plockat fram ett nytt kartverktyg som visar att bina försvinner från viktiga jordbruksområden i USA i snabb takt. Studien efterlyser mer blommande landskap för att bina ska ha någonstans att leva. Du kan också hjälpa till att rädda de livsviktiga bina. 

  Samtidigt som de vilda pollinerarna försvinner, så ökar odlingsytorna som är beroende just av vilda pollinerare. Enligt studien riskerar grödor som pollineras av insekter, såsom mandel och andra frukter, samt många sorters bär och grönsaker, att inte kunna föröka sig i framtiden. Därmed kan de inte ge frukt, och alltså inte heller mat till oss.

  Mellan 2008 och 2013 har antalet bin minskat med 23 procent. En viktig orsak är att mer och mer natur omvandlas till jordbruksmark. När natur som är rik på arter omvandlas till stora monokulturer, det vill säga jordbruksmark där man bara odlar en enda gröda, så försvinner insekternas livsmiljöer.

  Bina och de andra pollinerande insekterna påverkas också negativt av bekämpningsmedel, som används i stora mängder inom det konventionella – alltså det icke-ekologiska – jordbruket. Minskningen betyder att jordbruket tvingas förlita sig på odlade honungsbin. Problemet är bara, förutom att det är väldigt kostsamt, att honungsbina också minskar i antal.

  Studien menar att vi riskerar att förlora en av våra viktigaste ekosystemtjänster, som ger oss varierad och hälsosam mat, ifall inte myndigheterna handlar nu:

  Våra resultat visar på vikten av skyddsprogram som ger blommande livsmiljöer för vilda bin och andra pollinerare, berättar insektsforskaren Rufus Isaacs vid Michigan State University.

  Vill du hjälpa till och rädda bina, och därmed också vår biologiska mångfald och vår matproduktion? Då kan du köpa eller bygga en biholk. Den fungerar precis som en fågelholk, fast den erbjuder ett hem för vilda bin istället för fåglar. Om du har möjlighet kan du också ta reda på vilka blommor bin och insekter gillar, och se till att plantera dem i din trädgård, på din balkong eller varför inte tillsammans med din stadsodlingsförening!

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.