Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny rapport: Hälften av alla ryggradsdjur i världens skogar har försvunnit

  Antal arter och djur minskar kraftigt i världens skogar, visar en ny unik rapport från Världsnaturfonden WWF.

  Enligt rapporten har antalet ryggradsdjur som lever i skogsmiljöer halverats sedan år 1970. Rapporten är den första globala bedömningen av läget för den biologiska mångfalden i världens skogar, och baseras på data över djurpopulationer.

  Den största minskningen har skett bland de djur som lever i de tropiska skogarna, exempelvis Amazonas regnskog. Undersökningen fokuserar på de arter som är helt beroende av skog som livsmiljö och är därför en bra indikator över hur skogens ekosystem mår.

  Den snabba minskningen av det genomsnittliga antalet djur i populationerna i skogen de senaste decennierna är ett akut varningstecken. Nu behöver vi beslutsfattare som tar krafttag för att skydda djur och natur. Och inte minst måste de se till att de får vara kvar även i framtiden, säger Vicki Lee Wallgren, chef för skog och arter, Världsnaturfonden WWF Sverige i ett pressmeddelande.

  WWF lyfter även fram att skogsskövling inte ensamt kan förklara den stora minskningen. Andra faktorer har stor betydelse, såsom habitatförstöring, olaglig handel med vilda djur och ohållbar jakt.

  Rapporten målar upp en dyster bild av skogens tillstånd. Men det finns också exempel som visar att arter kan återhämta sig. Några positiva exempel är ökat antal apor i Costa Rica och bergsgorillor i centrala Afrika.


  Supermiljöbloggen driver på för friska skogar med biologisk mångfald. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.