Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny studie avslöjar finansiärerna bakom klimatförnekarna

  Det är först och främst konservativa stiftelser som finansierar de amerikanska klimatförnekarna, det konstaterar en ny amerikansk studie. Studien slår dock också fast att finansiärerna blir allt bättre på att dölja var pengarna kommer ifrån, och att en majoritet av pengarna inte går att spåra tillbaka till ursprungskällan.

  Varifrån de konservativa stiftelserna får sina pengar är långt ifrån alltid känt. En del kända institut som The heritage Foundation, och Cato institute har tydliga kopplingar till miljardärer som Koch-bröderna, som öppet pumpat in hundratals miljoner i stiftelserna för att främja sin konservativa agenda och bekämpa miljölagstiftning. I många fall är dock donatorerna anonyma. Enligt studien har också kända donatorer till klimatförnekarrörelsen, så som Exxonmobil och Kochbröderna minskat sina synliga bidrag på senare år.

  Samtidigt som de synliga donatorerna har minskat sina bidrag så har de dolda bidragen ökat enligt studien, idag är upp emot 75 procent av bidragen till klimatförnekare omöjliga att spåra tillbaka till ursprungskällan, ett uppenbart demokratiproblem menar Robert Brulle, som ligger bakom rapporten.

  Utan ett fritt flöde av tydlig information blir demokrati och politiskt ansvarsutkrävande omöjligt. Pengarna ger de här grupperna en megafon som gör att de hörs över andra röster. Väljarna förtjänar att veta vilka som ligger bakom lobbyarbetet, säger Brulle.

  Screen Shot 2013-12-23 at 9.46.34 AM

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!