Ny studie varnar: Tredubblad brist på vatten år 2050
En ny forskningsstudie lyfter den ökande bristen av dricksvatten i världen. Forskarna förutspår dessutom att antalet förorenade sötvattensystem kommer att tredubblas fram till år 2050.
Studien är utförd av forskare från Wageningen University and Research och Potsdam Institute for Climate Impact Research. Den beskriver det växande problemet med förorenat sötvatten. Forskarna skriver att det redan idag finns hundratals länder och områden där befolkningen saknar tillgång till tjänligt vatten på grund av föroreningar, men att förorenat vatten förväntas öka dramatiskt de nästkommande årtiondena.
Kväveföroreningar det stora problemet
Forskarna fokuserar på kväveföroreningar, vilket även är en av de störst bidragande faktorna till förorenat vatten. Kväveföroreningar kommer ofta från gödselmedel i jordbruket. En annan vanlig källa till kväveföroreningar är avfall i snabbväxande städer.
Kväveföroreningar från avfall i snabbväxande städer kan bland annat kopplas till otillräcklig behandling av avloppsvatten. När städer expanderar snabbt utan tillräcklig infrastruktur för avfallshantering, kan exempelvis orenat avloppsvatten med höga kvävehalter släppas ut direkt i floder och sjöar.
Vattenbrist medför akut folkhälsokris
Forskarna skriver att globalt är det redan idag vattenbrist i hela 984 sötvattensystem. Dock visar deras studie att det till år 2050 kan vara över 3000 vattensystem med brist på tjänligt vatten.
Forskarna varnar för att den vattenbristen som följer av detta kommer att drabba nära tre miljarder människor. Det är ett scenario som inte bara är en miljökris, utan även en akut folkhälsorisk.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till