Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny utredare ser tre skäl till varför Sverige kommer klara klimatmålen

  Foto: Anders Hellberg

  Regeringens klimatfärdplan 2050 går nu in i nästa fas.
  Miljöminister Lena Ek (C) presenterade under onsdagen de två personer som ska leda arbetet med att ta fram förslag till en strategi för hur Sverige år 2050 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser.
  – Det här är ett stort och viktigt uppdrag. Kanske en av Sveriges viktigaste utredningar. Det är en allvarlig kontext, sa Ek på presskonferensen i Rosenbad, och hänvisade till de senaste rapporterna från FN:s klimatpanel.
  Den som ska leda utredningsarbetet blir Lisa Sennerby Forsse, rektor på Sveriges lantbruksuniversitet. Till sin hjälp får hon Stefan Nyström, miljöekonom och chef för Sportfiskarna samt ordförande i Svenskt Friluftsliv, som blir utredningens huvudskreterare.
  Lisa Sennerby Forsse berättade under presskonferensen att hon ser tre skäl till varför hon tror att Sverige kommer klara att nå målet till år 2050. Det handlar om att Sverige har en unik situation tack vare våra naturresurser, att vi har mycket relevant och banbrytande forskning och utveckling, samt att både befolkning och företag generellt sett är väldigt miljö- och klimatmedvetna.
  Supermiljöbloggen, som följt turerna kring färdplansarbetet (till exempel här, här och här) passade under presskonferensen på att ställa några frågor till miljöministern.
  Hur skulle du beskriva skillnaden mellan den här utredningen och den som Naturvårdsverket gjorde? (En utredning som överlämnades till regeringen i december 2012 och som på ett liknande sätt gick ut på att ta fram ett underlag till en svensk färdplan.)
  – Väldigt mycket handlar det om ekonomiska analyser som inte fanns. Det som Naturvårdsverket la fram var ett smörgåsbord av olika förslag till åtgärder, och det kommer vi kunna dra en väldig nytta av. Men den blev ganska sönderskjuten, från två håll. Dels ifrån miljösidan där man tyckte det fattades saker, men också ifrån näringslivssidan och ifrån ekonomer som tyckte att de ekonomiska analyserna inte fanns.
  – Så det här bli fas två i det svenska klimatarbetet.
  Hur ser ni på tidsramarna för arbetet? Miljödepartementet ville väl från början att utredningen skulle vara klar redan i slutet av det här året, men uppdraget sträcker sig nu till i slutet av 2015. (Mer om detta kan läsas i klimatmagasinet Effekt som haft tillgång till en tidigare läckt version av utredningsuppdraget.)
  – Det är helt enkelt jag som är en otålig människa. Men man måste inse att det här är ett tufft jobb och det här gänget måste få en chans att göra ett bra jobb.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.