Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nya säkerhetsmissar i svenska kärnkraftverk – Ek kritisk

  Ännu en säkerhetsbrist i de svenska kärnkraftverken har upptäckts. Det handlar om ett sprinklersystem som ska kyla ned het ånga om ett rör i reaktorn går sönder, men systemet var delvis blockerat. Ett problem som som verkar ha funnits i de svenska kärnkraftverken i åratal utan att nån upptäckt det.

  Nyligen sköts starten av Ringhals två upp än en gång, efter att problem i ventilen upptäckts. Totalt kommer reaktorn snart ha stått still i över ett år. Det var när kärnkraftspersonalen gav sig på att sanera ventilerna som man upptäckte det nya problemet. Tätningar från ett gammal svetsarbete blockerade delvis sprinklersystemet, något som inte upptäckts tidigare, trots att det ska ske rutinmässiga kontroller. Problemet verkar ha funnits där obemärkt i 30 år.

  När felet upptäcktes krävde strålskyddsmyndigheten (SSM) att övriga kärnkraftverk skulle göra liknande kontroller i Oskarshamn och Forsmark, och även där hittades brister. Leif Karlsson, enhetschef för SSM kallar felen ”väldigt allvarliga”.

  Även miljöminister Lena Ek har reagerat på de svenska kärnkraftverkens ständiga problem, och nu hotar hon med att dra in drifttillstånden för kärnkraftverken.

  – Jag blir irriterad över att man ständigt upptäcker brister i säkerhetsrutinerna, säger Ek till tidningen Ny Teknik.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.