Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Nya uppgifter: Näringsdepartementet stoppade Trafikverkets klimatrapport

  Foto: Holger Ellgaard

  Turerna har varit många kring det ”klimatunderlag” som Trafikverket tog fram förra året.  Som Supermiljöbloggen rapporterat saknades det i underlaget en klimatrapport på drygt 120 sidor, som av någon anledning stoppats från det offentliga materialet. Nu framkommer nya mycket allvarliga uppgifter om den stoppade rapporten. 

  Ekot rapporterade igår att det var Näringsdepartementet som låg bakom att klimatrapporten uteblev. I en tjänsteanteckning från ett möte mellan Naturvårdsverket och Trafikverket i oktober förra året ska Trafikverkets representanter sagt att arbetet med klimatrapporten avbröts först efter “tydliga direktiv från Näringsdepartementet att det inte var ett sånt upplägg av analysarbetet (…) som önskades”.

  I samband med att det uppdagades att rapporten stoppats rapporterade Ekot att slutsatsen i klimatrapporten var att bil- och lastbilstrafiken kraftigt måste minska för att nå målet till 2030, vilket skulle kunna kräva obekväma politiska beslut.

  Ekot intervjuade under gårdagen Sten Hammarlund från Trafikverket som var projektledare för myndighetens arbete men som själv inte deltog på mötet. Han menar att hans medarbetare måste missuppfattat det hela.  Även Infrastrukturminister Anna Johansson vänder sig emot de nya uppgifterna och förnekar att myndigheten skulle lagt sig i Trafikverkets arbete.

  Jag har entydiga uppgifter från både Trafikverket och tjänstemännen på Näringsdepartementet att några sådana direktiv inte har lämnats, säger Anna Johansson till Ekot.

  Turerna med den stoppade klimatrapporten verkar således långt ifrån över.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra