Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nytt EU-förbud mot rutinmässig användning av antibiotika

  Från och med i dag är det förbjudet att använda antibiotika på friska djur inom EU.

  Antibiotika används ofta för att det är billigare än att förbättra djurens förhållanden, och görs i många länder rutinmässigt för att kompensera för dålig djurhållning. Enligt det nya beslutet ska antibiotika bara få användas i exceptionella fall.

  – Den nya EU-bestämmelsen är en positiv utveckling, och den första av sitt slag globalt, sa ESG-analytikern Philippa Thornton till Sentiment Media.

  Det finns dock oro för att beslutet inte kommer att implementeras som avsett. Peter Stevenson, jurist vid organisationen Compassion in World Farming, säger till Sentiment Media att förbudet effektivt skulle sätta stopp för billigt animaliskt protein och intensiv djuruppfödning om det implementerades ordentligt. Han menar att det dock finns skäl att tro att implementeringen kommer att misslyckas givet de enorma affärsintressena som är involverade.

  Faktarutan

  Ju mer antibiotika vi använder, desto snabbare ökar antibiotikaresistensen. Med ökad antibiotikaresistens blir infektioner svårare eller omöjliga att bota vilket i sin tur orsakar stort lidande och höga kostnader för sjukvården.

  Modern sjukvård är beroende av effektiva antibiotika vid exempelvis cancerbehandlingar, transplantationer och operationer eftersom de innebär en ökad infektionsrisk. Därför är det viktigt att antibiotika används rationellt – bara när det behövs och på rätt sätt.
  – FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!