Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nytt EU-förslag ska halvera matsvinnet till 2030

  Förenklade livsmedelsdonationer och tydligare besked kring bäst-före-datum. Det röstade EU-parlamentet ja till under gårdagen. 
  EU-parlamentets ledamöter vill se en halvering av matsvinnet, som idag omfattar 88 miljoner ton per år. För att lyckas med detta har man nu antagit en resolution som uppmanar EU-kommissionen att häva restriktionerna för livsmedelsdonation, skriver man i ett pressmeddelande. Utöver detta vill parlamentet se större insatser för att skingra tvivel kring märkningar av typen ”bäst-före-datum” och ”sista förbrukningsdag”.
  Förslaget utgår från det avfallspaket som antogs i mars, där målet är att slöseriet med livsmedel ska minska med 30 procent till 2025 och 50 procent till 2030. Den nya röstningen gav en rungande majoritet för resolutionen med 623 ja-röster, 33 nej-röster och 20 nedlagda röster
  Idag uppgår matsvinnet till 173 kilo per år och EU-medborgare. Den samlade produktionen och bortskaffningen av detta matsvinn leder bland annat till utsläpp av 170 miljoner ton koldioxid. Globalt ser det inte mycket bättre ut. Nya rön visar att en femtedel av jordens tillgängliggjorda livsmedelsresurser går till spillo.
   
   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!