Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nytt viktigt klimatmöte mellan världens länder

  Conférence des Nations Unies sur les changements climatiques - COP21 (Paris, Le Bourget) Foto: Public domain

  November har gjort sitt intågande vilket betyder att FN:s klimattoppmöte i Bonn, COP23 snart kommer genomföras. Har du koll på vad årets möte handlar om?
  Nu har det snart gått två år sen klimattoppmötet gick av stapeln i Paris. Världens länder skrev då under ett avtal som var tänkt skulle begränsa den globala uppvärmningen till under två grader jämfört med förhistoriska nivåer. Arbetet med det mötet fortgår mer eller mindre runt om i världen, likaså pågår ständigt möten för att se till att Parisavtalets olika delar uppfylls.
  Den 6-17 november hålls årets möte COP23 i Bonn, Tyskland, och den här gången ligger fokus på att utforma och förhandla färdigt om den regelbok som kommer i kölvattnet av Parisavtalet. De två viktigaste punkterna på årets möte är:
  1. Arbetet med att ta fram Parisavtalets regelbok
  2. Bringa klarhet i hur den s.k. stödjande dialogen ska utformas

  Den första frågan handlar framförallt om att ta förhandlingarna om reglerna för Parisavtalets olika mekanismer och ramverk ett rejält kliv framåt med sikte på att få till förhandlingstexter. Den andra frågan handlar om paragraf 20 i beslutet om att anta Parisavtalet, skriver Fores på klimatforhandling.se. 

  Låter det svårförståeligt och komplext? Tankesmedjan Fores har startat upp en webbsida där de skriver om vad som händer och hur klimatförhandlingarna går till. Läs mer på klimatforhandling.se.
  Trots den viktiga frågan är nyhetsintresset för de årliga klimattoppmötena svalt. Toppmötet i Paris 2015 fick stor medial uppmärksamhet runt om i världen, men efter att avtalet hade skrivits under har det pratats allt mindre om ämnet (kan nämna årets politikertal i Almedalen som ett lysande exempel) vilket ändå är en av vår tids största och viktigaste frågor.
  Läs en sammanfattning om vad som hände under klimatmötet i Paris här. 
  Läs mer om förra årets klimatmöte, COP22, som gick av stapeln i Marrakech. 
   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.